Informace o článku
Jak sakra začít? 1) bez účasti Zdeňka Svěráka by ten film ztratil 50%. Právě on a jeho geniální um vypravěče/učitele vyzdvihl film nad čtyři hvězdičky...
draacedraace
filmožranífilmožraní
29.11.2010 23:13:0029.11.2010 23:13:00

Kuky se vrací




Jak sakra začít?


1) bez účasti Zdeňka Svěráka by ten film ztratil 50%. Právě on a jeho geniální um vypravěče/učitele vyzdvihl film nad čtyři hvězdičky z pěti. Nepochybuji, že jakožto dítko odkojené Divadlem Járy Cimrmana jsem projevem pana Svěráka navždy poznamenaná, ale to nic nemění na faktu, že on je v téhle třídě absolutním číslem jedna.

2) není to film pro děti. Při premiéře Peter Pana pomáhaly děti dospělým pochopit, ale u Kukyho jde přesně o pravý opak: naoko dětská podívaná je ve skutečnosti úletem dospělých, byť účelně infantilním.

3) fantasticky natočené dílo! Úžasné bytosti, pseudoJakubiskoistická hudba, les ve zcela jiné dimenzi – nejkreativnější animovaná podívaná. Postavičky naprosto úchvatné (srnčí parůžek nejvíc), dabingu se zmocnili mistři svého oboru (parádička, opravdu) a vše v excelentním spojení tradiční/primitivně loutkové animace s americkými triky nejprofláklejších akčních filmů. Mazec! Honičky aut, zpomalené záběry pseudokaskadérských scén, perfekcionalisticky ozvučeno (dopady pneumatik, rachtání náprav), ale ani na vteřinu neztrácející ono dětinské kouzlo a hravost.

V tomhle směru lze konstatovat, že vizuální stránka se podařila nad rámec možností, něco tak titěrně vymazleného jsem doposud neviděla.



4) Pakliže záměrem pana režiséra bylo, aby dospělý/zralý člověk s utrpením sledoval, jak zlí poskokové pálí dřevnatou vlnu... a pustil slzu, když starého a poctivého Hergotta právě smažili v pet lahvi... Co na to říct? Bod pro rejžu.

5) Cynismus „odpadky do lesa nepatří“ a následné „drát je železo a železo do přírody patří!“, stejně jako dotčené „víčka? A z čeho budeme pít??“... Aneb jak rychle přesvědčit dospělého/zralého člověka, že odpadky vlastně svůj účel v lese mají... uhm..:-)

6) Od včerejška ve mně pokřik „jehličí!“ vyvolává záchvaty smíchu, takže opatrně. Tohle hlášení považuji za absolutní vrchol filmu.

7) Ujetým projektům jsem vždycky fandila a fandit budu i nadále. Chvála všem, kteří neváhají investovat! (Po sobotní paralýze z Fontána pre Zuzanu3 tuplem, protože vrazit nemístnou sumu do sračky je viditelně snadné.)

8) Ta věc, co po odtroubení „jehličí“ vstala z mechu a vypadala jako chodítko ze Star Wars... Nejvíc:-)))

9) A na závěr... Závěr filmu. Film musí mít závěr, o tom žádná. Ale s tím bezdomovcem to úplně šťastná volba nebyla. Možná ztvárněním, třeba je rušivým pouze překlop z fantazie do reality... Ale to nechme tvůrcům

10) Deset hvězdiček, klidně. Já se královsky bavila:-)

draace
Bude druhý díl? :D
A co na to Jan Mazlík-Tleskač?







Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Proč by nebyl pro děti?Holky jsou nadšen...

Proč by nebyl pro děti?Holky jsou nadšené.Jen si v tom našli něco jiného než já :-).