Informace o článku
Stará láska nerezaví
Historie Velké pardubické ve střípcích (část IX.)
draacedraace
VELKÁ PARDUBICKÁVELKÁ PARDUBICKÁ
05.10.2012 22:53:0005.10.2012 22:53:00

Stará láska nerezaví

Oslík Chalco ještě coby nevítěz:-)

Přecpanější emocemi už snad ani být nemohla

     Velká pardubická 2001 byla první pardubickou, před jejímž startem jsem si musela dát panáka, protože tlak na nervy již byl neúnosný. A abych co nejvýrazněji popsala emoce, musím zde veřejně přiznat, že jsem v hloubi duše nechtěla, aby počtvrté v řadě vyhrál Peruán. Spokojme se s faktem, že jsem nebyla jediná Železníkova fanynka, která nikdy nestrávila poslední Želďovu účast ve Velké, zničenou zásahem rádoby ochránců zvířat, a že se mi vnitřně příčilo, aby mu z rekordu zrovna Peruán udělal absolutní rekord (doznívající vztek týkající se Varadera:-)

     Ale každý rok před pardubickou hlásívám „Ať vyhraje ten nejlepší!“, a pokud jde o naprosto férový dostih, v němž figuruje připravenost a um koní a jezdců nad příslovečnou kapkou štěstí, je moje dušička spokojená. A stárnoucímu Peruánovi přijela zatraceně silná konkurence, takže vybrat si, na koho vsadit, bylo nesmírně náročné, a nejen proto, že francouzská hvězda Anatole, údajně nekvalitnější kůň, který kdy ve Velké startoval (údajně proto, že v napínavém finiši upadl na předposlední překážce a zlomil si vaz), svým kurzem znemožnila hrát sázku „pole proti Peruánovi“ (já totiž hrozně ráda hraji „pole proti“, což je vsazení všech proti vítězství jasného favorita, a občas sama sebe podezřívám, že Ray of light prohrál St. Leger kvůli mně).

     Dalším esem na trati měl být Djeddah, také z Francie (o něm natočili Patrik Hezucký a Loeš Mareš "Zpátky do minulosti", které v tomto týdnu určitě ve vysílání E2 zazní, byť je 12 let staré), jeden kůň přicestoval z Ruska a další tři z Anglie. A ani domácí nebyli průměrní, kromě favorita Peruána v dostihu nechyběli zástupci Josefa Váni a samozřejmě Belovodsk s Janem Havlíčkem, Peruánovi velcí soupeři z loňska. A právě na ně jsem vsadila. A před dostihem jsem byla přesvědčená, že by mě nic nepotěšilo víc, než kdyby Jan Havlíček konečně Velkou pardubickou vyhrál, na sklonku kariéry, po jeho loňském emotivním rozhovoru tuplem (pomalu brečel, tak blízko svému snu byl).

     Za deset minut všechno, ale úplně všechno bylo jinak. A to pád Jana Havlíčka před cílem patřil k menšímu infarkt stavu (doslova se mi zastavilo srdce), neboť tu největší z největších mi nachystal Chalco, a nejen tím, že ve strhujícím drama Peruána porazil a Velkou pardubickou s Peterem Gehmem vyhrál.

     Chalca jsem poznala roku 1996 a měli jsme tzv. střídačku, buď byl zdechlina on anebo já. On byl magnet na bebíčka, a když mě s ním poslali na písek, s upozorňováním „krokovat, dlouho krokovat a pak zaklusat, a opatrně s ním!“, tak jsem dopředu věděla, že on bude poctivě ťapat svých patnáct minut v mlze a lezavu, abych vymrzla, a v momentě, kdy přísný pohled Josefa Váni zaměří k nám, tak Chalco bez varování vyskočí do vzduchu a předvede pár vteřin trvající rodeo, za které dostanu seřváno. On si prostě zrovna potřeboval hopnout, no. Ale já ho měla ráda, strašně moc. A když jsem si po letech pořídila koně svého a na Bohuslav jsem zavítala výjimečně a ukecali mě, abych s nimi odjezdila, osud mi většinou přidělil Chalca a všichni se tak na sebe poťouchle dívali, jestli to se mnou odpíchne a udělá svých sto metrů „já si potřebuju zautíkat, sorry“… Navíc na Bohuslavi ne vždycky byl, neboť hodně času trávil v rekonvalescencích, a radost, že tam zrovna je, byla pokaždé nemalá. Byl to ťunťa.

     Pět let je pět let, za tuhle dobu koně s dostihy většinou skončí. A když se Chalco ve Velké pardubické chopil vedení, řvala jsem na jeho jezdce do obrazovky televize, ať ho vezme zpátky, že přece NEJDE odfírovat Velkou pardubickou a udělat dobrý výsledek, a chtělo se mi brečet vzteky. Jenomže on vyhrál. Nechápu to, ale prostě vyhrál. A já těch posledních dvě stě metrů nedýchala a tak strašně jsem bulela, že jsem na něj pomalu neviděla a neměla jsem daleko ke kolapsu. Jsou věci, které se velmi obtížně popisují, a nebylo to ani tak o tom, že vyfoukl Peruánovi rekord rekordů, jako spíš o faktu, že on, věčný marod, který prodělal snad úplně všechny choroby, se na "stará" kolena dal dohromady a dokázal vyhrát Velkou. A ještě v takové konkurenci!

     Po doběhu jsem nemohla uvěřit, že to je fakt realita. Nastalo další kolo slz, umocněné obrovskou úlevou, a pak jsem sedla na bicykl a šlapala na Mlýnce, pomoci těm, kteří nejeli do Pardubic, zavřít koně a nakrmit (jestli mě paměť nešálí, tak už tam asi bydlela maličká Sixteen). A dodnes z tohohle dostihu mám infarkty, tohle člověk opravdu zažije jednou za život, a doslova a do písmene jde o mnohonásobnou srdeční záležitost. Kromě Chalca v této Velké startoval i Storm of fire, který s Josefem Váňou dokončil na osmém místě a kterého jsme o dva roky později měli u nás, ve snaze z dostiháka vychovat parkuráka. Neskutečná osobnost a popravdě neznám koně, který by se svou obyčejností takhle hluboce zapsal do srdcí. Za druhým Peruánem se Zdeňkem Matysíkem doběhla Sesi s Jirkou Kameníčkem, další oblíbeňkyně pod sedlem (dovolená proběhla opět poblíž Železníka, včetně docházení do stájí Čestmíra Olehly) a šesté příčky dosáhla další srdeční záležitost - St. Roger.

     Z favorizovaných cizinců nedokončil ani jeden a i protest podaný proti výsledku dostihu z Velké pardubické 2001 udělal jednu z nejnapínavějších dramat od Železníkova čtvrtého vítězství. Nechápu, že jsem to přežila, protože takovýhle nátlak emocí byl i nad můj rámec únosnosti.

     Ještě pár vět k bojovníkovi Chalcovi. O rok později na předešlou formu nenavázal, znovu se potýkal s různými typy marodění, a stejně jako ho jeho první Velká pardubická vystřelila na hvězdné nebe, druhá ho poslala na věčnost. V dostihu mu do zadních nohou nešťastně skočil Maskul a kvůli následkům těžkého zranění  musel být 18.11. 2002 na brněnské klinice utracen.

     Každopádně jeden z koní, na které nikdy nezapomenu, a až se mnou bude cloumat Alzheimer, nechám se do reality vracet právě touhle Velkou pardubickou, doslova přecpané emocemi a vzpomínkami. A pokud někdo něco víte o Storm of fireovi = [email protected]

 

Foto: archiv, Martin Cáp

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

tak jsem si pobulela

07.10.2012 20:49:2907.10.2012 20:49:29 HankaHanka ---.102.broadband14.iol.cz

video jsem raději nedala, protže tohle byla také pro mě jedna z nejemotivnějších VP...St. Roger ( on byl vždycky takový pohodář ) a Storm of Fire ( toho jsem neskutečně milovala a nikdy nezapomenu když jsem na něm směla jet lot ), a jak já ho záviděla Klárce, strašně, strašně moc...bohužel Anatola jsem těžce obrečela, nevím proč, ale nezkutečně mě fascinoval a přitahoval a nikdy nezapomenu jak na tuhle VP semnou porvé v životě koukala máma a její reakce na pády, hlavně ten Anatolův, mě utvrdilo v tom, že na VP koukat jen a zásadně sama a další rok to už šlo ve starých kolejích - ona v koukající v kuchyni a já sama v obýváku :o))

Gravatar

Díky

07.10.2012 22:57:3407.10.2012 22:57:34 DášaDáša 188.175.139.---

Díky moc za krásné vzpomínky. Zavzpomínat na pár úžasných let strávených na Mlýncích a ty jména, ještě mě svrbí zadek, že jsem měla někdy tu čest - Barrow, St. Moritz, Decent, Master, Ner, In Time, Eliška, Stormík (pořádně mě chytil za srdíčko než ho vystřídal Tender) .. seznam by byl hodně dlouhy ... Tahle Velká opravdu stála za to, půjčené jsme měli luxusní auto a cesta zpátky, kdy sme do sebe lili šampusy a cpali se zmrzlinou ... chudák řidič ... za Prahou měl co vysvětlovat, když nás zastavila policie a on otevřel dveře a vyvalil se jen alkoholový opar a žádný kyslík, ale byli to fandové a pochopili :)

Gravatar

RE: Díky

07.10.2012 23:34:1707.10.2012 23:34:17 draacedraace ---.client.ufon.cz

Dáša? Černé kudrnaté vlasy? :-)

Na In timea jsem si vzpomněla nedávno. Na jeho neskutečný finiš, protože podobnou akceleraci jsem už nikdy u nikoho nezažila.

Storma se nám bohužel vypátrat nepodařilo a Klárka toho dodnes lituje. Byl to Pan kůň.

Gravatar

RE: Díky

08.10.2012 9:51:0208.10.2012 9:51:02 DášaDáša ---.client.rionet.cz

Černé kudrnaté vlasy ... no, tmavé ano, ale kudrnaté moc nee, měla jsem je v té době na krátko. Zároveň se mnou tam byla ještě i Dáša co přišla s Bohoušem Mátlem, ta měla vlasy tmavší a myslím že i trochu kudrnaté a ty dva byli na Bohuslavi, já jezdila jen na Mlýnce.

In Time byl hodně zajímavý, schopný se zabít o vlastní nohy a pak použít tu zmiňovanou akceleraci ... škoda, že toho nemohl na dráze ukázat víc :(

Na Stormíka jsem se tě kdysi hooodně dávno ptala, a právě jsi říkala, že ho taky sháníte, škoda, taky bych ráda věděla jak se má.

Jinak, jestli si pamatuješ takového černého magora z Polska (trojice Tender, Czedar, Ner, přivezeni přelom 2000/2001), co ho Váňa kastroval pro ovladatelnost, protože jsme ho vodili 2 a i to skoro bylo málo, tak tomu bude uctihodných 19let a pořád mě vozí jak špinavé prádlo :))

Gravatar

RE: Díky

08.10.2012 10:01:2508.10.2012 10:01:25 draacedraace ---.client.ufon.cz

Bohoušovu Dášu si relativně pamatuji, ale ty se mi evidentně s někým pleteš:-)

Ano, na pátrání po Stormovi si vzpomínám, stopa končila u Absolona, myslím, a dál nic. Nejspíš už nežije, což je strašná škoda.

Na přivezení Czedara a spol. si pamatuji, já zrovna byla nahoře kovat, když Radek Havelka přišel ukázat mladého Czedara. Chvíli jsem uvažovala, že ho koupím, stál u Soni v Aši, protože touhy po tmavém koni jsou stále intenzivní, ale nakonec nic. Ner nepřežil svou poslední Itálii a Tender má tedy zatracenou kliku, že ses ho ujala... Já už jsem na vození á la špinavé prádlo stará:-)

Gravatar

RE: Díky

08.10.2012 10:13:0008.10.2012 10:13:00 DášaDáša ---.client.rionet.cz

Abych řekla pravdu, na Mlýnce ze "stálých z okolí" zavítalo jen pár - ze Žlutic pamatuju hlavně Lenku Konopáskovou, pak jméno už si nepamatuji, co si vzala Jirku Plzáka a měli koně nad Žluticema, a pak myslím Verča nebo jak se jmenovala a ještě asi někdo ... jinak si vždy pamatuji na houf co jsme potkávali z Bohuslavi :)) Tender stál taky u Soni než se vrátil a když pak neprostál Mimoň, tak mi říkal Váňa, že si ho tam někdo zamiloval a chtěl ho koupit, ale nakonec dal přednost mě, prý mě zná víc. Původně jsem taky pokukovala spíš po Czedarovi nebo po Degro-Hillovi - krásní černí vysocí koně, ovladatelní a pohodlní ... a pak si řeknu, že tenhle šílenec ... Slyšela jsem ho hoodně let po tom co jsem ho odvezla, Knor a všichni kolem rýpalki, jestli už mě zabil :P O stáří nemluv, ale na duchu mě udržuje, stal se z něj neuvěřitelný zlatý mazlík :) Jen mi jeho věk nikdo nevěří ...

Gravatar

RE: Díky

08.10.2012 10:48:4008.10.2012 10:48:40 draacedraace ---.client.ufon.cz

Iva Plzáková:) U nich jsem kdysi mívala ustájeného koně, takže jsem na Mlýnce jezdila hlavně za ní a ještě za Petrou, protože Petra byla z Bohuslavi, dolů se přestěhovala, když se Mlýnce otevřely.

Degro-Hill byl vraník... Ani nevím, kde skončil, po něm bych nejspíš slintala také. A určitě jsem ho někde vodila, buď Kolesa nebo Benešov... deset let zpátky, jen to hvízdne. Čas strašně letí. A u mě to nejspíš také bude vollblut, až Fin půjde do důchodu. Uvidíme:-)

Gravatar

RE: Díky

08.10.2012 11:43:3908.10.2012 11:43:39 DášaDáša ---.client.rionet.cz

Tak to joo, Petra jako hlavní "šéfka" na Mlýncích, Jindra ... to byly časy ... letí to hrozně :( Na Degra jsem někde narazila, taky vystřídal pár majitelů, ale snad pak byl v poho, víc nevím.

Taky to vidím, že se rozjedu k Váňům si vybrat náhradníka :P

Gravatar

2001

07.10.2012 23:53:0207.10.2012 23:53:02 KatkaKatka ---.190.broadband12.iol.cz

Pro mě je toto první VP moderní éry. Gehm to zajel neuvěřitelně a nasadil tenkrát ostatním jezdcům laťku hodně vysoko /pořád mám někde v šuplíku noviny s fotkami Chalka nad skoky, paráda/.

Gravatar

znárodnění? :)

08.10.2012 6:23:2408.10.2012 6:23:24 MCMC ---.net.upcbroadband.cz

Dvě ze tří zdejších fotek nejsou "foto archiv", docela prokazatelně si vzpomínám, že jsem je pořídil já...

Gravatar

RE: znárodnění? :)

08.10.2012 9:10:1008.10.2012 9:10:10 draacedraace ---.client.ufon.cz

MC - ano, jsou tvoje... No já doufala, že jsou právě tvoje, protože ty další byly Tomáše Holcbechera a u něho to neklaplo, kontaktovala jsem ho včera. Totiž já jsem si tě včera na facebooku našla, abych se tě zeptala, ale pak jsem usoudila, že ptát se potřetí, jestli s nimi můžu manipulovat, to už by mohlo vypadat, že jsem totálně dementní... a tak jsem si tě akorát přidala do přátel... a v tom fofru jsem zapomněla z šablony "archiv" udělat "Martin Cáp", za což se omlouvám, kajícně. A jdu to opravit:)

Gravatar

Chalco prcek

01.01.2013 12:27:4001.01.2013 12:27:40 KajKaj 93.89.107.---

Ahoj, mam nekde fotky Chalca jeste kdyz byl rocek. ZD Brezuvky:) ve stajich byla i jejo mama Chalinia (ta rodila skvele kone - i vitezku derby Christy). Kdybys mela zajem, nekde vystracham a poslu, kdyz je to srdcovka:)

Gravatar

RE: Chalco prcek

03.01.2013 20:50:5203.01.2013 20:50:52 draacedraace ---.232.broadband5.iol.cz

Ahoj, to bys byla hodná... tak jestli najdeš fotky, prosím, prosím, prosím. Mail - [email protected]