Informace o článku
Poučka první: překousněte dabing a jděte na 3D! Poučka druhá: když porušíte poučku první, nebudete chtít jít podruhé, čímž se připravíte o to jediné, ...
draacedraace
filmožranífilmožraní
18.01.2010 22:59:0018.01.2010 22:59:00

_____ AVATAR _____

Poučka první: překousněte dabing a jděte na 3D!

Poučka druhá: když porušíte poučku první, nebudete chtít jít podruhé, čímž se připravíte o to jediné, kvůli čemu stojí za to ten film vidět (zažít).

Nebudu chodit kolem horké kaše: Avatar je vypilovaný a do posledního detailu vyšperkovaný kýč. Ale stejně jako u 2012 platí – jděte se podívat, ale jděte do kina na 3D, protože jinak dostanete naservírované „příjemné barevné sci-fi“. Nic víc, nic míň.

Bohužel pro Avatar, filmu 2012 bych dala o hvězdičku víc, protože ten si z megalomanství a extrémů vyhnaných do ještě větších extrémů utahoval, zatímco Avatar byl pojat do poslední vteřiny „vážně“.

Režisér Cameron vyrobil druhý Titanic: dokonalé triky, ale s dějem a hudbou, která neurazí, ale ani nenadchne. Ano, ve všech kolonkách (scénář, režie, kamera apod.) Avataru z profesionálního hlediska nelze nic vytknout, ale chybí tomu šťáva. Podívaná je to naprosto úžasná, o tom není pochybu, ale v porovnání s atmosférou, která vyzařuje v Lord of the rings... Slabý odvar.

Předně hudba. Ano, jsem si vědoma faktu, že většinu zvukové kulisy zabije dabing, ale u Avatar si troufám směle tvrdit, že průměrná americká filmová hudba (tedy to klišé, které slýcháme téměř ve všech US filmech a které mě osobně neskutečně irituje) ten příběh polovičně poslala do pekel. Oprava: ne do pekel, ale doslova do prdele. Proč při pohledu na neuvěřitelný svět plný barev musím trpět jen kvůli sračkoidnímu hudebnímu doprovodu? Pakliže domorodci byli tak trošku zkopírovaní podle pralesních Indiánů, proč do toho fidlaly smyčce a jednu a tutéž linku jsme slyšeli pořád dokola, když se zrovna něco dělo? Proč se US filmová hudba ve většině případů zarytě vyrábí podle musteru?

Děj jako takový je bohužel nevýrazný, ale tohle jsem ochotná filmu tolerovat, pokud ne zrovna silný příběh je naservírován v podobě, která vyrazí dech a roztluče srdce. Pakliže je planeta Pandora ztvárňována jakožto rádoby bájné místo, tak proč její kouzlo nenechat vyniknout víc a razantněji nejen vizuálně dokonalými efekty?

Beru v potaz, že filmařina s rozpočtem Avataru musela nastavit hodnoty, které pobaví celou rodinu: tátu, mámu i děti. Fajn, jednoduchý děj, jednoduchý scénář, velkolepá podívaná. Ale mně to trhá srdce! U většiny pralesních scén by stačilo atmosféru zesílit, ať už prostřihy nebo jinými vychytávkami, emoce ověnčit libovou hudbou, nikoliv sračkami smyčce potichu – smyčce nahlas, a děj nenechat jenom plynout... Zřejmě největší kámen úrazu: děj teče. Díváte se, protože se vám líbí se dívat, ale strhne vás maximálně Křikloun, když se střemhlav vrhá ze skály. Jinak to teče jako sirup.

Těší mě, že Cameron popostrčil kinematograii ke 3D, protože mě to neskutečně bavilo, vizuálně dokonalé a autentické. Ale bez 3D... Jenom sci-fi (byť fantasticky modré).

draace

Přemýšlím, jestli jít ještě jednou. Ale nejspíš ano.

Děkuji tímto neznámému páru, který včera zrušil rezervace v šesté řadě.

Omlouvám se těm, kteří kvůli mně museli sedět dole, protože aby mě systém zalogoval, musela jsem zabrat místa dvě:o)

IMAX: asi si koupím vlastní 3D brýle, protože vyleštit ty jejich, to je o nervy.

(Rozkliknutí = HD kvalita)

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Není možná! Ty ses dostala do Imaxu na A...

Není možná! Ty ses dostala do Imaxu na Avatara :oD :oD Že sis tu recenzi vymslela a nic si neviděla? :oD
Gravatar

draace: stejné pocity. Celý film jsem si...

draace: stejné pocity. Celý film jsem si říkala (páč jsem ještě ten den četla tvé recenze na LOTRa) a celý film jsem od začátku srovnávala s ním (nesrovnatelné), tak i přesto jsem na konci odcházela pohlcená a nadšená. Mrzí mě, že 3D fajn, ale že by se s efektama přetrhli, to ani bž, dalo se toho tak náááádherně využít. I přesto film líbivý, i když začátek (než tě "to" vtáhne) nuda
Gravatar

Lena: hlídala jsem si rezervačky, jestli...

Lena: hlídala jsem si rezervačky, jestli se něco neuvolní. A ono se uvolnilo. Akorát dostat se do Praglu, to bylo dílo, protože zkurvený oranžový monopol Student Agency vyvraždil veškeré spoje KV-Praha, a dostat se do Praglu, pokud tam potřebuješ narychlo a nečekaně, a nemáš auto = kvůli těm oranžovým kokotům absolutně nemožné. Naštěstí jsem obezřetná a spolehla jsem se na krkolomné spojení vlaků a busů, takže náplň dne byla jen o tom se dostat do Prg a záhy i domů:D
Gravatar

A já si stěžuju, že bydlíme v prdeli :oD

A já si stěžuju, že bydlíme v prdeli :oD
Gravatar

Já tedy nevím, ale Student Agency je to ...

Já tedy nevím, ale Student Agency je to nejlepší, co nás mohlo na jihu Čech potkat...místo šesti hodin s dvěma výlukami jezdíme do Prahy hodiny tři...a myslím, že Student jezdící do Prahy z KV každou hodinu je dostatečně operativní:-)
Gravatar

Eorien: možná kdybych byla přímo Varská,...

Eorien: možná kdybych byla přímo Varská, tak by mi to možná dostatečně operativní přišlo. Jenomže já bydlím 30 km od KV. Dokud se sem nenasrali SA, jezdilo hafo malých dopravců, kteří nabírali a zastavovali všude, a dalo se do Praglu dojet i za 2 hodiny, byť krkolomně. Teď už můžeme jen vzpomínat a doufat, že nedojde k situaci "musím narychlo do Prahy", protože to je definitivní konečná, sbohem a šáteček.
Gravatar

V tom případě je to jasné...když člověk ...

V tom případě je to jasné...když člověk potřebuje, nelze nelézt žádný adekvátní spoj do KV, aby na něj existoval rozumný přípoj...klasická situace:-)
Gravatar

Eorien: a když do KV dojedeš a zjistíš, ...

Eorien: a když do KV dojedeš a zjistíš, že až do 11 hod jsou všechny busy plné, to je teprve paráda. A nejede nic, v čem by se dalo stát nebo alespoň posunout o kousek někam, kde zastávkové existují. To je výtečná beznaděj:o)
Gravatar

Pěkná recenze. Nedá mi to nezeptat se......

Pěkná recenze. Nedá mi to nezeptat se... Je draace registrované na ČSFD(www.csfd.cz)? Jinak k filmu - já tvrdím, Avatar = Pocahontas od Disneye v modernějším pojetí. Od A až po Z, se vším všudy. Kdo viděl obé, jistě mi dá za pravdu. Po vizuální stránce pěkné, ale nebýt 3D prostoru, asi bych se v kině nudila.