Informace o článku
Není to úplně přesné, co se týče popisu pokusu pana Djatlova (někde na netu visí zápisky černobylského technika Akimova, popsáno velmi srozumitelně a ...
draacedraace
...denní cint...denní cint
26.04.2011 19:43:0026.04.2011 19:43:00

25 let po černobylské havárii


Není to úplně přesné, co se týče popisu pokusu pana Djatlova (někde na netu visí zápisky černobylského technika Akimova, popsáno velmi srozumitelně a podrobně), ale jde o vcelku vkusný mediální počin, který bez dovolení použiji.

Co bych ale vypichol, jsou chybějící fakta (jaderná energie je ekologicky nejméně závadná). Z videa nepřímo vyplývá, že jaderná energetika pouze zabíjí (což není pravda), a na závěr technická: kouř z Dukovan není kouř, ale pára chladících věží :D



Zdroj: stream.cz, autor: Martin Krušina, střih: Jiří Novák
Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Přiznám se, že mě trochu nadzvedl odstav...

Přiznám se, že mě trochu nadzvedl odstavec nad videem. Z videa rozhodně neplyne, že jaderná energie jen zabíjí - Havárie Černobylu byla bohužel poplatná době, kdy se ideologie domívala, že hravě přemůže i přírodní zákony. Ani Temelín, ani Dukovany mě jako Čecha zas až tak neděsí,stejně jako nehody ve Fukushima Daiči, přesto se mi příčí nazvat jadernou energii ekologickou. To, že se při jejím získávání nezasírá bezprostředně ovzduší popílkem a kyselými oxidy jako u fosilních paliv bohužel nevyváží dosud nevyřešené problémy - např.ukládání nebo zpracování vyhořelého paliva. Jako ekologickou bych nazvala tu energii, která se prostě nespotřebuje:-), protože se bez ní dokážu prostě obejít. Ale to dnes není příliš in. Jen OT - zvedá se mi žaludek nad nabídkami zájezdů do Pripjati jako turistické destinace. Ale pokud chce někdo vidět, jak to tam v současnosti vypadá, doporučuji tyto stránky: http://www.elenafilatova.com/index_cz.html .Hlavně Město duchů a země vlků nemají opravdu chybu:-(
Gravatar

Ale já ji nenazvala ekologickou. Záměrně...

Ale já ji nenazvala ekologickou. Záměrně jsem uvedla "ekologicky nejméně závadná", protože pro ekosystém je to nejmenší darda. Kvůli problémům s palivem (trvání poločasu rozpadu je průser) jsem nepoužila "ekologické". Jinak mně se žaludek nad zájezdy do Pripjati nezvedá. Byla jsem odhodlaná tam jet, asi v roce 2005. Tehdy Pripjať nebyla tak profláklá destinace, cena za osobu ve skupině deseti lidí vyšla cca na 1.200 Kč, odjíždělo se z Kyjeva, ale nepovedlo se mi ukecat ani jednu osobu, natož skupinu. Stránky motorkářky Eleny jsem myslím četla, je-li to ona (tatínek fyzik atd.), ale to je také hafo let zpátky, novými zápisky se určitě prokoušu, moc díky:-)
Gravatar

Nechci slovíčkařit a už vůbec nechci, ab...

Nechci slovíčkařit a už vůbec nechci, aby to vypadalo, že rýpu - Tvé blogy mám moc ráda. Tedy píšu vůbec ne ve zlém: jaderná energie není ekologicky nejméně závadná ani omylem. Nelze totiž jako počátek výroby brát velín JE. Je třeba mimo zprofanovaného odpadu zohlednit i těžbu a výrobu paliva - to není zrovna k přírodě vlídný proces. Třeba tady je to zjednodušeně popsáno: http://www.mzp.cz/osv/edice.nsf/50F08392ADB9DC2EC1256FC0004125BD/$file/E-01.htm . Na druhou stranu se v EU vyrábí více než třetina energie z jádra a přes to vlak nejede - jiné zdroje to nenahradí, není jak, takže se s jadernou energetikou za humny musíme smířit, i když zdaleka není vše vyřešeno. Ano, jsou to stránky Eleny, přibyly tam za ty roky nové články, takže je co číst. Jinak k Černobylu třeba ještě tady: http://www.sujb.cz/?c_id=556 Do Pripjati nejezdi, stačí fotky...ona neexistuje žádná bezpečná dávka, za život jsi vystavena záření mnohokrát a mohlo by ti to pak být líto, kdyby to za x let třeba nedopadlo.
Gravatar

Neberu to jako rýpání, to vůbec ne. Spíš...

Neberu to jako rýpání, to vůbec ne. Spíš mě pobavilo, že i když jsem "ekologická" opravila na "ekologicky nejméně závadná", že to nestačí, a zřejmě to ani není pravda:-) Na odkaz se určo podívám, abych nešířila bludy, a co se týče Pripjati, před pár dny se tady polemizovalo, o záření, protože my (Karlovarsko) jsme mu vystavováni pořád, nejbizarnějším extrémem je asi Jáchymov, kde jsou dole lázně a nahoře uranové doly. A jsme prý odolnější, na radiaci zvyklí, coby obyvatelstvo. Dokonce jsme před časem s manželkou sháněly dozimetr, protože nás zajímalo srovnání skutečných hodnot v okolí Dukovan i tady... ale nikdo nepůjčil:-)
Gravatar

Ještě k Černobylu: kromě stránek Eleny, ...

Ještě k Černobylu: kromě stránek Eleny, díky kterým jsem se o havárii začala zajímat, jsem někde četla i zprávu mapující stav fauny a flóry, aneb jak úžasně si zdecimovaná příroda poradila s katastrofou. Žijí tam člověkem nerušené skupiny zvířat, šelmy, divocí koně apod., atmosféra jako z katastrofických filmů. Zvláštní jsou zprávy o ptácích, protože jedna strana tvrdí, že život vymřel a že je tam ticho, protože ptáci vyklidili pole, ale druhá strana apeluje na nebezpečí rozpadu sarkofágu, protože v něm hnízdí ptactvo a narušuje ho. Spousta faktů se rozchází, protože odpůrci zveličují důsledky, zatímco zastánci hlásají, že je katastrofa nafouknutá... tak mě hodně zajímá reál. I Google maps umožňuje si Pripjať projet, jsou tam dobře vidět všechna proslavená místa (profláklé ruské kolo, náměstí atd.)
Gravatar

Taky jsem viděla fotky převaláků a vlků....

Taky jsem viděla fotky převaláků a vlků. I lidí, co tam dnes žijí - ale nikdo mladý, jen staří lidé. A ptáci tam dneska už asi žijí, oni mají proti člověku trochu výhodu, že jejich délka života se nepočítá na průměrných 75 let, takže pokud to není akutní ozáření, tak mají jako krátkověcí trochu výhodu, že toho tolik nenaakumulují. A navíc člověk na vrcholu potravního řetězce na tom z hlediska celkové dávky taky není nic moc, i když se asi taky trochu adaptuje.:-)Je to svým způsobem nádherný kraj, kde se zastavil čas. Trochu jako jednu dobu Sudety nebo dneska některé vojenské újezdy - Boletice, Brdy, Libavá...Je otázka, co byste s manželkou nejlepší ze všech naměřily - v Jáchymově bych to viděla hlavně na radon a pod JE možná tritium z kapalných odpadů:-)Když půjdeš na CT břicha, dostaneš dávku cca 10 mSv, která je ekvivalentní zhruba 4,5 roku dlouhé expozici z přírodního pozadí v ČR. U většiny ostatních zobrazovacích metod je to míň. Do Pripjati nejezdi, to radši na Kavkaz za koňmi:-)
Gravatar

Kavkaz by se mi líbil. Mně by se líbilo ...

Kavkaz by se mi líbil. Mně by se líbilo procestovat celé Rusko. Od civilizace až po araty v jurtách. Ale to jsem se měla narodit jako chlap dobrodruh, ne jako něžná žena, pro kterou jsou dvě noci ve stanu utrpením:-)
Gravatar

Teď jsem zaslechla v rádiu, že v JE Duko...

Teď jsem zaslechla v rádiu, že v JE Dukovany mají dnes nebo zítra simulovat výbuch reaktoru - oni to teda dělají skoro každý rok :-))