Informace o článku
Oproti zářijovým avízům jsem provoz ADSL slavnostně zahájila v únoru, bohužel však pouze formou placení faktur. Paní na bezplatné lince horečně slibov...
draacedraace
...denní cint...denní cint
01.06.2005 9:27:0001.06.2005 9:27:00

Kterak jsem dosáhla vysokorychlostního připojení - část II.

Oproti zářijovým avízům jsem provoz ADSL slavnostně zahájila v únoru, bohužel však pouze formou placení faktur. Paní na bezplatné lince horečně slibovala, že platit budu teprve v momentě, kdy se připojím do sítě, tudíž jsem ve své oblíbené roli šetřílka posečkala, než mne navštíví přítel, který si jistě podstatně efektivněji poradí se zapojením modemu a následným připojením. Výrobce sliboval primitivní způsob, který svede i naprostý laik, a tak se není čemu divit, že když jsme u poskytovatele služby hlásili nefunkčnost modemu, měli nás za totální blbce. Samozřejmě došlo k tomu, čeho jsem se předem hrozila: trvali na
spojení s technikem, který stejně jako my četl navlas stejnou příručku, akorát že na druhé straně drátu, a společně jsme postupovali krok za krokem. Netřeba dodávat, že za 17 Kč/min bez DPH.

A samozřejmě závadu neobjevili, protože ten zapráskanej modem byl jednoduše nepřipravený pro provoz, prý špatný flash či co... Další pikantní zpráva mne zastihla během domluvy o výměně modemu: paušál mi už dávno běží, od začátku února. Paní operátorka ale hned slibovala, že prý mi to vykompenzují nějakou extra výhodnou nabídkou, třeba atraktivní akcí pro volání do Ameriky... Já totiž vyloženě prahnu po hovorech do USA, jak jinak...:-(((

O poštovném vraženém do vrácení vadného modemu nemluvě.
Modem přišel nový, dokonce hned druhý den. Pádila jsem na poštu, s myšlenkou, že už se mi nemůže nic stát... Hnedle jsem se jala net zprovoznit, a ejhle... FUNGUJE!!!!

Nadšeně jsem se připojila do sítě a hurá na seznam.cz, poslat příteli z netu SMS zprávu ve znění "hurraaaa..."
Taková sladká euforie. Akorát že jsem musela do práce, takže jsem v síti byla necelých 10 minut.
A během těch devíti minut a dvaceti sekund mi v compu přistál červ. Pro neznalé: jedná se o sviňárnu, která přes ADSL napadá různá IP v síti, a způsobuje díry v systému. Ta věc můj anitivirový program drze ignorovala... V praxi to vypadá asi takhle: pustíte PC, uplynou sotva tři minuty a na plochu vyběhne okno s hláškou "počítač bude restartován za 60
sekund", a ihned je zahájeno odpočítávání.

Se ví, že jsem čučela jak péro z gauče. Kýžená minuta uběhla a cvak, comp se restartoval.
Původně jsem myslela, že to je nejapný fórek ze strany kamarádů, jenomže ono to
běželo nonstop: restart, naskočení systému, zobrazení hlášky, restart...

Po ohlášení problému přítelovi jsem propukla v zoufalý pláč. Prý "ty máš fakt smůlu... to je virus, který už půl roku máme v práci, a nejde to vypudit ze sítě ven..."
Do akce odstranění červa bylo zapojeno několik lidí, čemuž předcházelo hafo akcí, kdy jsem já negramot musela navštívit neprobádaná místa v mém PC. Červ byl bohužel podstatně šikovnější. Veškeré mé snahy o stahování záplat, jednoúčelových antivirů a dalších packetů hladce knockoutoval, a na jeho likvidaci musela přijet posila až z daleké Prahy, s předem připravenými CD. Ale i tak bylo po mých zásazích nutné kompletně zformátovat hard disk.

Tím ovšem patálie nekončily. Během prvního týdne bez červa mi klesla rychlost připojení z 519 kbps zhruba tak na 0,9 kbps, což je rychlost, která sotva načte domovskou stránku. Antivirový program se tvářil, že všechno je v naprostém pořádku, narozdíl od paní operátorky, která mi poradila jedno jediné: slečno, odvirujte si počítač.

Inu, dobrá rada nad zlato... Jak pro koho.

Je mi záhadou, jak všichni ví, že tolik miluju koně. Do systému se mi zdatně natáhlo obrovité trojské stádo. Při vší mé PC inteligenci se v compu rozpoutala i trojská válka!, kdy jeden antivirový program zablokoval ochranné štíty u jiného antivirového programu, čímž uvolnil cestu dalším a dalším koním, a poté spáchal kamikadze; zablokoval se sám. A podotýkám, že velice důkladně.

Pokusy zlikvidovat ho v ně compu skončily mou totální prohrou, neškrtla jsem si ani v nouzovém režimu. Přeinstalovat novou verzí také nešlo, takže se opět formátoval hard disk.

Třetí formátování disku proběhlo po napadení dialerským programem, který dokázal během několika minut odeslat trojnásobné množství dat tajně, a dvojnásobné formou mailů, na jejichž povolení k přenosu se mne antivirový program pokaždé slušně otázal. Jenom pro znázornění situace: sledujete online přenos dostihů, koně běží do cíle, a mezitím vám do obrazu vyběhne cca třicet oken s žádostí o odeslání...

Pro všechny, jež jsem svým vyprávěním vyděsila k smrti: nepropadejte panice. Pořiďte si antivirový program, několik verzí spyware a antispy, osobní firewall, a především zkušeného rádce. Sice nebudete vědět, co to všechno vlastně znamená, ale ušetříte si tím hodně moc patálií.

S přáním hezkého dne
Daja Swito

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: