Informace o článku
Transporty... O transportech smrti se v médiích hovoří poměrně často. Jedná se o přepravu hospodářských zvířat na území, kde spotřebitelé vyžadují čer...
draacedraace
život se zvířatyživot se zvířaty
08.04.2006 21:55:0008.04.2006 21:55:00

o zvířatech a se zvířaty - část IV. (dokončení)


Transporty...

O transportech smrti se v médiích hovoří poměrně často. Jedná se o přepravu hospodářských zvířat na území, kde spotřebitelé vyžadují čerstvé maso, a protože poptávka je stále silná, svážejí se tam zvířata z celé Evropy. Bohužel v podmínkách, které slabší kusy většinou nepřežijí, ale těchto jatečních zvířat je tak velké množství, že se nad ztrátou několika z nich nikdo nepozastavuje.

Drastické záběry na kost vychrtlých koní, kteří napěchováni v kamionu šlapali sami po sobě, několik dní bez vody a bez potravy, se zlomenými končetinami a rozsáhlými poraněními po celém těle, obletěly svět rychle. Napůl udušené ovce v kójích, kde se nemohly ani otočit, zbídačelý dobytek stojící po kolena v mrtvolách krav, které cestu nepřežily. Záběry utrpení těchto zvířat, kterých jsou statisíce, sice napomohlo k určitému zlepšení situace; přepravci živých tvorů jsou povinni zvířata během transportu napájet a kapacita kamionu nesmí být překročena, ale v zásadě se nezměnilo to nejdůležitější – tedy poptávka po čerstvém mase. Itálie, Belgie a Francie i nadále podporují tento systém, a dokud se nad svým jídelníčkem nezamyslí sami strávníci, nelze utrpení zvířat během transportů smrti nijak výrazně zlehčit. Jedinou možností, jak projevit svůj nesouhlas, jsou bohužel zatím jen podepisovací akce.

I vy se můžete připojit k protestu, a to podpisem petice, jejíž přesné znění vám v případě zájmu ráda zašlu. V loňském roce bylo na českou a polskou vládu směrováno dohromady přes 50 tisíc podpisů.

Kosmetika ano či ne?

Zdalipak tušíte, jakou cenou je vykoupená výroba obyčejné voňavky? V úplných počátcích je to série pokusů na zvířatech, aby byly postupně odhaleny veškeré nedostatky, které daný výrobek obsahuje a které mohou být pro spotřebitele škodlivými. Laboratorní zvířata jsou podrobena různým druhům pokusů, týkajících se zkoušeného preparátu: dráždivost na kůži (jestli složky kosmetiky nepronikají kůží do krevního oběhu), dráždivost na oči a senzibilizace (zdali kosmetika nezpůsobuje různé alergie a kožní a oční podráždění), fototoxitida a fotosenzibilizace (reakce kůže na chemikálie při kontaktu se světlem) a karcinogenita (zjištění látek způsobující karcinogenitu ).

V případě pokusů na zvířatech týkajících se vývoje léků a léčby nemocí by se o užitečnosti dalo diskutovat: ač je to nesmírně kruté, bez obětí těchto živých tvorů by medicína zdaleka nebyla tam, kde je dnes. Bohužel v případě testů týkajících se kosmetiky je situace jiná. Odlišnost tkání testovaných zvířat od člověka je natolik zřetelná, že ve většině případů se testy minou účinkem, a zvířata kvůli kosmetickému zkrášlování trpí a umírají zbytečně. Kosmetických firem, které mohou mít v oblasti pokusů na zvířatech opravdu čisté svědomí, je minimum; jsou to pouze firmy, které používají čistě přírodní kosmetiku bez jakýchkoliv chemikálií.


Kožichy a kožíšky versus koženka

Jako tečku pro dnešní ohavné téma jsem si nechala zvířátka na dotek heboučká, ale uvězněná v klecích a chována za jediným účelem: dostat je z kůže. Řeč je o liškách, norcích, činčilách, fretkách, tchořích a mývalech., ze kterých jednou budou nóbl kožichy, zdobící zazobané dámy a pány. A to prosím v době, kdy dokážeme vyrobit kožešiny umělé, které jsou funkčně stejně kvalitní a levnější, ve srovnání s originálem. Kdyby každá nóbl panička tušila, kterak její krásný drahý kožich žil a trpěl...

Bez komentáře. Mě osobně by kožich z pravé kožešiny spíše urazil nežli nadchnul, a v žádném případě bych si jej, v našich mírných středoevropských podmínkách, nenechala.


Řešení??? Ano či ne?

Špatně položená otázka: lépe by zněl titulek „lze se alespoň NĚJAK angažovat, ke zlepšení všech zde uvedených situací?“

Odpověď zní „ANO“. Prvořadě stačí nebýt lhostejným, podporovat takové výrobky, které s žádným z těchto případů nesouvisí, a pokud máte odvahu a trpělivost, staňte se členem organizace, která se těmito problematikami zabývá. V naší republice jich figuruje několik; s některými však nemám dobré zkušenosti (např. snaha o zrušení dostihů a ZOO). Podávají zkreslená fakta a některé jejich činnosti hraničí s fanatismem, ale o těch až příště.

Mějte krásný den a pohlaďte alespoň jedno zvířátko!

Daja Swito
znechucená fotkami až na půdu... fuuuuj:o(
nechutné fotky: zdroj net

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: