Informace o článku
Co dělat, když se setkám s týráním zvířat? Zákon na ochranu zvířat je v našem státě pořád ještě novinkou, a je to zatím jediná možnost, jak týraným tv...
draacedraace
život se zvířatyživot se zvířaty
08.03.2006 20:14:0008.03.2006 20:14:00

o zvířatech a se zvířaty - část III. (dokončení)


Co dělat, když se setkám s týráním zvířat?


Zákon na ochranu zvířat je v našem státě pořád ještě novinkou, a je to zatím jediná možnost, jak týraným tvorům umožnit dostat šanci pro nový, lepší život. V následujících odstavcích se vám pokusím vypsat postup, jak se zachovat, pokud se s jakoukoliv formou týrání přímo setkáte, a předem apeluji, že jakákoliv snaha o nápravu bude zdlouhavá a náročná, takže buďte trpěliví. Hodně moc trpěliví...

KAM SE MÚŽETE OBRÁTIT, VÍTE-LI O TÝRANÉM ZVÍŘETI:

Podezření ze spáchání přestupku na úseku ochrany zvířat se ohlašuje:
Policii ČR nebo obecnímu (obvodnímu, městskému) úřadu, který přestupky proti Zákonu na ochranu zvířat proti týrání č.246/1992 Sb.projednává.
Policii ČR se ohlašuje podezření, že došlo ke spáchání trestného činu týrání zvířat (např. ubití anebo upálení žijícího zvířete).

V případě dlouhodobějšího týrání, např. hladovějící a bitá zvířata, lze postižená zvířata majiteli odebrat. Odebrání týraného zvířete může nařídit obecní (obvodní, městský) úřad, ale pouze na návrh okresní (městské) veterinární správy. Proto je vhodné na případ týrání zvířete upozornit především veterináře, který je k postiženým zvířatům přivolán, aby provedl kontrolu a mohl sepsat hlášení. Bez návštěvy veterináře, který situaci posoudí z profesionálního hlediska, není možné situaci jakkoliv kloudně řešit, i kdyby zvířata umírala před očima.

Stručně a jednoduše řečeno: každý, kdo má pocit, že jsou zvířata týrána, může tyto skutečnosti oznámit:

a) na okresní veterinární správu
b) na obecní nebo městský úřad
c) na policii

Výše zmíněné organizace jsou po nahlášení případu povinny záležitost prošetřit a vyvodit z toho důsledky, buď napomenutí, pokutu nebo odebrání zvířat. Velmi důležité pro zdárné vyřešení případu je osobní statečnost lidí, kteří na špatné zacházení či držení zvířat poukáží a jsou ochotní proti majiteli svědčit. Mnohdy se totiž jedná o sousedy anebo o vlivné osoby, které není radno mít za nepřátele. Řada lidí nerada přichází do konfliktu se svým okolím, nechávají raději případ běžet dál. Nenarušené mezilidské vztahy jsou jim bližší než rozhádaní sousedé, což je pro týrané zvíře tragédie.

Na závěr si ponechám nejdůležitější radu: vždy s sebou mějte foťák anebo ještě lépe - kameru. Pokud se vám podaří tragický stav zvířat a podmínky, ve kterých jsou držena, věrohodně zdokumentovat, můžete svůj boj proti tyranům zahájit ihned. Takové záběry jsou považovány za důkazní materiál a na jejich základě je možné na příslušném úřadě provést zápis a nechat si jej potvrdit. Stejně tak se nebojte pokusů o co největší medializování daného případu, protože i bezduchá reportáž komerční TV svede s lidskou hloupostí víc, než profesionálně pořízené důkazy.

(zdroj: internet)

Daja Swito
s hadem na krku:o)

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: