Informace o článku
Radosti a starosti Jak jsem se již zmínila, život se zvířátkem není pouze o světlých chvílích. V domácnosti je potřeba brát na zřetel, že většina zvíř...
draacedraace
život se zvířatyživot se zvířaty
08.01.2006 20:00:0008.01.2006 20:00:00

o zvířatech a se zvířaty - část.I (dokončení)

Radosti a starosti

Jak jsem se již zmínila, život se zvířátkem není pouze o světlých chvílích. V domácnosti je potřeba brát na zřetel, že většina zvířat smrdí, pokud se nejedná o chovy plazů, ještěrů, hmyzu či rybiček. Samozřejmě existuje spousta přípravků, které napomáhají nepříjemné pachy odstraňovat, ale ani pravidelnou péčí o srst zvířete či udržováním jeho teritoria v absolutní čistotě nelze dosáhnout úplného účinku, protože zvířátko je svým typickým pachem vybaveno od přírody. Stejně tak se může stát, že rodina si na případný zápach snadno zvykne, ale pokud je aroma zvířecího mazlíčka nepříjemné sousedům, opět je to špatně. Při výběru zvířátka je nutné počítat i s fakty, že žijete ve společenství i takových lidí, kteří mohou trpět různými alergiemi na srst anebo na peří, či kteří se třeba bojí psů anebo špatně snášejí zmíněné zvířecí pachy. Zkuste si představit, že soused koupí nadšenému dítěti poníka, a Vám bude od té doby do oken vát vůně čerstvého či uleželého hnoje, což není u nedělního oběda nic dvakrát příjemného.

Další z věcí, se kterou je nutné počítat, je fakt, že čím je zvíře větší, tím jsou větší i starosti o něj, a co je podstatné – tím více je to dražší. Například pořízení napohled nenáročné kočičky z útulku, která je naučena vykonávat své potřeby do krabice s pískem, která je už staršího data narození a nepotřebuje nic víc, než misku jídla a pelíšek poblíž topení: napohled časově i peněžně nenáročné zvířátko. Ale to je hluboký omyl. Vždy se musí počítat i s takovými záležitostmi, jako jsou nemoci či poranění. Právě veterinární péče je nejnáročnější položkou, co se týče vlastnictví zvířátek. Je třeba si uvědomit, že i štěnátko dospěje, a časem zestárne, že se u něho postupně objeví navlas stejné příznaky stáří jako u lidí, a tedy že to bude stát hodně peněz. Že zvíře se může snadno zranit i doma či onemocnět chorobami, kterými trpí i lidé: např. z obyčejného nachlazení se snadno vyklube zápal plic. Spoustu neduhů lidé způsobují zvířatům sami: překrmováním svých miláčků jim akorát zadělávají na potíže s krevním oběhem, rozmazlováním formou sladkých pamlsků dochází u zvířat k poškozování zubů a vleklým zánětům dásní. Je třeba počítat i s fakty, že psi s plandavými oušky jsou náchylní na záněty uší, že křečci mívají kožní problémy se srstí... Pejsky a kočičky je nutné očkovat proti nebezpečným chorobám, je potřeba je pravidelně zbavovat červů a jiných parazitů, a všechny tyto záležitosti nejsou vůbec levné.

Neznalost neomlouvá

Vůbec nejčastější příčinou nefungujícího soužití člověka a zvířete je neznalost. Pokud člověk zatouží po zvířátku, měl se snažit zjistit si co nejvíce informací. V dnešní době je trh zasycen odbornou literaturou, spoustu užitečných rad lze nalézt na internetu, a nejefektivnější bývají návštěvy u samotných chovatelů. Smutnou ukázkou zbrklosti a neznalosti je doba vánoční: rodiče nakoupí svým ratolestem zvířátka, jen aby jim splnili jejich sen. Ale zapomínají na skutečnosti, že dítě není dostatečně seznámené s chovem zvířátka, že ho zvíře může během 14ti dnů přestat bavit, že se o nového tvorečka nedokáže adekvátně postarat. A tak dochází ke smutným příběhům štěňat uvázaných v lese anebo v lepším případě k přeplněným útulkům pro opuštěná a osiřelá zvířata. Výjimkou není ani na kost vyhublý kůň, kterého neznalí noví majitelé krmili pouze tvrdým chlebem, a ještě se divili, jak je možné, že to zvíře takhle strašlivě vypadá, když toho denně sežere takové velké množství.

V závěru své dnešní povídání ve stručnosti shrnu; chcete-li si pořídit zvíře, zamyslete se nad těmito otázkami:

  1. jsem schopen mu poskytovat dostatečný přísun kvalitní potravy a vody, a to i v nouzových případech?
  2. pokud dojde k nenadálé situac
  3. i, kdy již nebudu moci zvíře mít, jsem schopen co nejrychleji najít nevhodnější řešení, aby zvíře zbytečně netrpělo?
  4. jsem schopen zvířeti, které vyžaduje výchovu, mu ji zajistit?
  5. jsem si vědom faktu, že nejdražšími položkami nebude žrádlo, nýbrž veterinární péče?
  6. jsem dostatečně seznámený s tím, kolik času a jakou péči dané zvíře vyžaduje?

Pokud na všechny tyto dotazy s klidem odpovíte ANO, pak mi nezbývá, než Vám pogratulovat a popřát Vám nejkrásnější chvíle ve společnosti domácích mazlíčků.

Daja Swito
"taky zvíře:o)))"

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: