Informace o článku
Co se vlastně přihodilo?:-)
draacedraace
...with M. JACKSON...with M. JACKSON
28.09.2007 0:29:0028.09.2007 0:29:00

Jarvis vs Jacko

Co se vlastně přihodilo?

     Pro nezasvěcené, kteří nestihli vyčmuchat blog Frostův (ZDE) si dovolím incident popsat.
     Jarvis Cocker (Pulp) psychicky neunesl koncepci Earth song Michaela Jacksona, a rozhodl se živou show osobitě okořenit.

     O Earth song jsem v diary již psala, v souvislosti s koncerty. Píseň dobrá, velmi emotivní a svým způsobem pravdivá, ale Michaelova choreografie (resp. vize) "tklivého pláče zubožené matičky Země" je monstrózní kýč, navíc vyhnaný do extrému.

     Věřím, že v live podání to pro diváka může být strhující divadlo, ale nic se nemá přehánět! Michael je skvělý zpěvák a excelentní tanečník, ale pokud se mu za zády křečovitě zmítá "zubožený dav" a na plátně promítají napůl mrtvé děti hladovějící Afriky, tak to coby celek působí... uhm... no určitě ne jako hodnotný umělecký výkon (ne-li jako parodie).

     A podobně zřejmě uvažoval i Jarvis, který v zákulisí chytře vyčkal, až se Michael vzdálí, aby se poté vetřel do davu "trpícího" komparsu. Akorát že on místo srdceryvného hořekování nad zkázou Země vystrčil na diváky (na kameru zadek) a vůbec dal neeticky a bez společenských konvencí zřetelně najevo, co si o celé té "sračce" (šaškárna je slabý výraz) myslí.

     Kvalita na YouTube je bohužel mizerná, vidět je opravdu málo.

     Jarvis ze zákulisí popoběhne, projde se před hledištěm (coby téměř dvoumetrový chlap byl nepřehlédnutelný) a poté se vloudí mezi svíjející se komparz, kde předvede "rozhlížení". Poté popojde blíž ke kamerám, kde "zamává" (zadkem napřed), ale pak už je stíhán ochrankou. I přes jejich protiútok se mu však podaří na kameru další geniální gesto (zvedne triko), a protože securiťáci nemají v chumlu těl šanci ho efektivně lapit, tak ho aspoň zaženou do zákulisí. Nicméně kreativní Jarvis se nevzdává a zezadu vyběhne na vrchol "pyramidy", kde spáchá poslední "figuru" a poté již (k úlevě ochranky) ze scény definitivně mizí.

     Michaela narušení nesmírně rozohnilo a údajně kvůli zklamaným dětem (a ještě zklamanějším fanouškům) se Earth song opakovala, tentokráte však bez Jarvisovy kulturní vložky.

     Popravdě, i já bych byla na Jarvise nasraná, pokud bych se hnala na ostrovy kvůli live představení, ze kterého by on udělal frašku. Přece jen výjezd do UK znamenal složité vysvětlování celníkům (fakticky jsme fanoušci a jedeme na Brit Awards, takže dopis s pozváním do vaší úžasné země opravdu nemáme), spaní načerno v parku, hladovění a investice nehorázné sumy v možnost na ceremoniálu být přítomna. Z principu je mi Jarvisova chvíle slávy proti srsti, protože vyjadřovat vlastní názor tímto způsobem je NEPROFESIONÁLNÍ.

     Ale na druhou stranu (a tady mě asi fanoušci Michaela Jacksona rozsápou) se Jarvisově reakci nedivím. Přijde mi náramně vydařená (hlavně honička s bezmocnou ochrankou mezi komparzisty je dokonalá, Jarvis je opravdu číslo), a kdykoliv ji sleduji, můj smích je velmi hlasitý.

     Asi jsem jiná. Jiný fanoušek:o)

draace
Totálně vysmáté z reakcí rozohněných fanoušků.
A to prosím obou táborů, Jarvisova i Jackova.

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

draace: Je pravda, že já jsem o tomhle i...

draace: Je pravda, že já jsem o tomhle incidentu do tý doby, než jsi mi o něm někdy před rokem řekla, opravdu nic nevěděl. A to jsem už znal kompletní diskografii PULP včetně "životopisných" reálií docela podrobně. To jenom podporuje můj názor, že Jarvis celé extempóre rozhodně nespáchal proto, že by se chtěl zviditelnit a užít si "5 minut slávy"... V roce 96 byli PULP na vrcholu slávy a v britských hitparádách toho času válcovali úplně všechny, takže na nedostatek pozornosti si Jarvis rozhodně stěžovat nemohl. Ad. neprofesionální kažení show konkurenci: tady zase visí otazník nad slovem "konkurence". Z dlouhodobého hlediska je jasné, že nějakej Jarvis pro Jacksona nikdy žádnou konkurenci nepředstavoval a bylo to nejspíš úplně jasné i jemu samotnému. Nelze porovnávat počet vydaných ani prodaných desek, koncertů, cen, atp.,prostě nic. Kdo byl Michael Jackson bude i za 50 let vědět poměrně dost lidí (i když značné procento i díky bulvarizaci jeho aférek s dětičkama), kdežto kdo byl
Gravatar

Jarvis Cocker asi jen neporovnatelně men...

Jarvis Cocker asi jen neporovnatelně menší hrstka skalních příznivců (kéž bych se mýlil). Tudíž jako že něco pokazí konkurenci to taky určitě nebral. Chápu, že z pohledu fanouška MJ putujícím za účelem shlédnutí jeho megashow přes půl Evropy je jistě Jarvisův kousek neomluvitelný a odsouzeníhodný; z pohledu fanouška PULP jsem ale u toho videa řičel smíchy, protože to je naprostá klasika v jarvisovském duchu. To je prostě on. Jeho způsob jednání, přístupu a vidění světa. Rebel, exhibicionista, ironický cynik, ale přitom současně křehká duše a jádru introvertní člověk toužící po klidném a spořádaném životě. Že si to odporuje ? Ano. Že to nejde k sobě ? Možná. Ale to je prostě on - Jarvis. A proto udělal, co udělal. Někomu se to líbí, někomu ne. Nicméně on sám, když se ho na výše popsaný kousek ptal nějakej novinář, nad tím jenom mávnul rukou a zamumlal cosi, že si na to už skoro nepamatuje, dneska by to asi neudělal, nebylo v tom nic osobního a nepřikládá tomu žádnej význam.