Informace o článku
Náplní času fanouška MJ bývalo věčně na něco čekat. Jako dítě jsem nejvíc času trávila u koní, ale vlastní neschopnost demotivovala, takže jsem docház...
draacedraace
...with M. JACKSON...with M. JACKSON
05.07.2009 17:24:0005.07.2009 17:24:00

bez hlavy a paty (fanouškovy pseudopaměti - part IV.)

     Náplní času fanouška MJ bývalo věčně na něco čekat. Jako dítě jsem nejvíc času trávila u koní, ale i to jsem často omezovala. A protože nutkáním něco tvořit trpím chronicky... V období mezi 14.-15. rokem jsem napsala svůj první román (ústřední tématika MJ:o), svazek žloutnoucích papírů, cca 400 A4 stran. Psát mě bavilo, protože jsem nikdy nesdílela kolektivitu chodit ven "jen tak", stejně jako jsem v pubertě nevymetala diskotéky. Nebavilo mě dřepět venku a kecat o ničem, takže vznik B. a D. productions na sebe nenechal dlouho čekat.

     B. a D. productions jsme založily s kámoškou DJM (spřízněná duše). Počáteční písmena přezdívek se nám hodila do krámu (B. a D. = BAD), měly jsme vlastní logo... V telecím věku šlo samozřejmě o parodizování Michaelových společností (a že jich neměl málo), a opravdu jsme produkovaly, pod naší vlastní značkou. Ústřední motiv = samozřejmě Michael. A na tyhle roky vzpomínám stejně ráda, jako na halekání pod okny hotelu, protože jsme u nich umíraly smíchy. Hádám, že se Michael nikdy nedověděl o duetu s Čechem...:o) V době singlu Black or white nazpíval jistý Gejza Gabčo českou verzi. Text nevábný, ale mělo to šťávu, a jelikož se nám to podařilo nahrát, vyrobila jsem česko-americký duet. Podotýkám, že jsem ho sestřihala na kazeťáku, tedy pomocí PLAY a PAUZE (počítače tehdy v domácnostech nebyly), a ač do Gejzovy části moderátor žvanil, výsledek byl slušný. Dokonce natolik slušný, že duet frčel i na místních diskotékách.

     Počinů bylo mnoho, třeba předabované video Thriller. Dnes tohle provádí na PC každý druhý, ale my jsme musely používat složité mikrofonové manévry se stolními kazeťáky, a co se týče obsahu... S původní verzí to nemělo společného téměř nic, až na pár vět, které jsme nechaly v místech, kde jsme nevěděly, co tam dát:o) Vypadalo to zhruba takhle (rap V. Price):"Temno padlo na krajinu, v Los Angeles zhasnul proud. Tou dobou Jacko dostal rýmu..." načež se v další sloce objevilo "zpečaťuju Tvoj osud", protože překlad Thrilleru jsme měly pouze ve slovenštině. Docela se po těch letech divím, co všechno ten kazeťák vydržel, protože mixováním Michaelových hitů jsme trávily nejvíc času, a v manipulaci s PLAY a PAUZE jsem byla natolik dobrá, že vyrobit autentický sestřih á la Moonwalker jsem dokázala na počkání.

     Největším dílem naší produkční společnosti (pokud nepočítám povídky, protože literaturou jsme zásobovaly hojně celou republiku) byla nahrávka The legend continues (VHS s totožným názvem vydal i Michael, akorát že my to schválně četly foneticky). Šlo o zmapování historie naší společnosti, natáčely jsme to o prázdninách, a jestli platí, že smích prodlužuje život... Budu nesmrtelná. Hojně jsme využily Michaelovu hudbu a estrádu odstartoval jakože historicky první rozhovor mě a DJM, na chodbě základní školy. Dialog účelně stupidní (měly jsme reálný scénář) a největší práci dalo vyrobit hluk školní chodby. Nenapadlo mě nic lepšího, než vystřihnout pískání fanoušků z Michaelova koncertu, a protože šlo o kratičkou sekvenci, nahrála jsem ji za sebou nonstop do podoby těch cca 3 minut. Konečná verze připomínala plejádu šílených zpívajících ranních kosů, ale pro naše účely dostačující; akorát že když slyším zpívat kosa, dostávám automaticky záchvat smíchu.

     DJM na mě tehdy ušila boudu: připravila si interview se mnou, jakože s nastávající frau Jacksonovou (nahrávka vskutku... uhm... spontánní), a jelikož já si potrpím na odvety, vyrukovala jsem na ni po letech s odplatou. Také interview a stejně jako v prvním případě se hned nahrávalo naostro, kvůli autentičnosti. Úvod jsem měla profesionální:"Blablabla... rozhovor s Králem popu, M. Jacksonem! Ale Michael se nám někam zašil a tak využijeme přítomnosti jeho dlouholeté fanynky DJM, která nám jistě Krále popu ráda nahradí..." DJM přitakala, že ano, že fakt ráda, ale při první otázce ji humor přešel:"Jaké to je být v devětatřiceti letech poprvé otcem?" Bohužel po záchvatu smíchu DJM jsem podobně zkolabovala i já, což rozhovor poněkud narušilo; a po téhle zkušenosti budeme nesmrtelné dvakrát.

     Nejenom já a DJM jsme byly v tomhle směru aktivní, protože když jsem se dovídala, co vyráběly Kitty s Becky... Také měly produkční společnost. A ve výrobě dárků pro Michaela byly jednoznačně lepší. Dárky jsou totiž samostatnou tvůrčí kapitolou fanoušků, protože tahle sekce vyžadovala kreativitu. Na Michaela se dalo zapůsobit především hračkami: buď aby se s tím dalo střílet (voda), nebo aby to vydávalo zvuky, takže české tradiční dřevěné klapající hračky jasná volba. Pokud nebyly hračky, tak cokoliv obrázkového s oblíbenými motivy (děti, postavičky Walta Disneye nebo sám MJ). Jestli mě paměť nešálí, tak to Kitty s Becky vyrobily Michaelovi a KLM (Lisa Marie Presley, neboli Koza Líza Metalíza = Michaelova první manželka) svatební přání: hafo obrázků a přejících vět na roli toaletního papíru. A pak že já jsem magor.

     S přesunem dárků k adresátovi to byla kapku prekérka; nejjistější bylo je Michaelovi "nějak" dostat do auta. Promenády před davy fanoušků sice zaručily předání z ruky do ruky, ale dary posléze končily v náručích posluhovačů, zatímco auto poskytovalo podmínky k ukojení Michaelovy zvědavosti.

     A když už jsem nakousla dárečky, nemůžu opomenout jeden, který jsme Michaelovi nepředali, a u kterého mě to abnormálně mrzí. Autorka Kitty: jednak vzkaz (obr. níže) a pak samotný dáreček, což byla krabička od sirek, upravená přesně jako krabička na vzkazu. Kdo jste nečetl Malého Prince od Exupéryho, nepochopíte, ale Michael by pochopil. Koneckonců on se v té postavičce viděl, stejně jako jeho dva synové nedostali jméno Prince náhodou. Bohužel Michael tehdy k barikádě nepřišel (měl chřipku jako vrata, takže akorát zamával), a tak vzkaz zůstal mně. Dodnes ho mám v Dancing the dream (kniha pod ním), a kdykoliv Dancing otevřu, vzpomenu si na úpěnlivé doufání, že tohle snad předáme, protože vidět záhy Michaelův výraz... Škoda.

draace
Motivačka udělat něco s mou nulovou angličtinou už asi definitivně padla:o)
Takže Dancing the dream si nejspíš nikdy nepřečtu... tedy v originále.



Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

No fiha, nejaka som tu aktivna...Ale mus...

No fiha, nejaka som tu aktivna...Ale musim este reagovat. Na tie tvoje vytvory si pamatam, vzdy som ta obdivovala pre tvoju fantaziu. A teraz si predstav, ze v 1. Viedni vobec neboli bariery pri hoteli a k autu nebol problem sa dostat kedykolvek. Len vtedy sme ziadne darceky nemali, akurat kvety sme mu tam vlozili. A v Prahe sme Waynovi odovzdali "knihu", s pribehom Kde bolo tam bolo...o nom a nas a potom niekto odfotil dodavku, co odnasala darceky niekam prec a skoro som odpadla - nasa kniha bola ocividne precitana, gumicky dole... A v Londyne sme Yannickovi strcili do paprce jej pokracovanie...
Gravatar

Miška: na tu knihu si pamatuji, ukazoval...

Miška: na tu knihu si pamatuji, ukazovali jste mi ji v ubytovně, a já jediná, ač zasloužilý letitý člen, v ní neměla fotku:o) Tak jsem vám tam nechala průkazové foto, a jak vtipně pronesl Tvůj brat: ještě večer tady byla, a ráno po ní zůstala jenom fotka. Mno... vy jste si to užívali dál, zatímco já trapně, trapně a ještě víc trapně musela jet do školy. A popravdě: sama ráno ve tři v taxíku na Hlavák, abych stihla vyučování... Už nikdy jsem nic takového nezopakovala:o)
Gravatar

Mno, a jsme komplet. Ozvala sa Rita. Ted...

Mno, a jsme komplet. Ozvala sa Rita. Ted už zbývá opravdu len sraz... Ale nedokazu si predstavit, kde: jestli USA, Australie, Nemecko...:o)
Gravatar

Miška: ještě technicka... to čierné trič...

Miška: ještě technicka... to čierné tričko, ako máš, to je to, co jsme onehdy nakoupili v Praglu před cestou do BB? Já, Ty a DJM? Z jedné strany single foto Who is it?, ze druhé oči a text The dance? Protože tohle je jediné, které jsem si nechala a nechám.
Gravatar

No toto, asi si sa s foto oneskorila...m...

No toto, asi si sa s foto oneskorila...musim to zvalit na teba...chi. Promin. Ale ty si sa ho dotkla a ja nie. Tak sme si kvit. Rita bola na dovolenke, len cez sms sme boli v kontakte, vcera som s nou dlho volala na Skype. Ja by som navrhla stretko v Nemecku, kedze to je uprostred, haha. To tricko, co tu mam je z History, ale v SR mam este niekolko. To co sme si spolu kupovali a co ja som mala obrazky opacne ako vy, to tam mam tiez a tiez si ho necham. A este to, co som si kupovala vo Viedni v 1992, to je moje absolutne oblubene, lebo ved prve, lebo za posledne prachy, ani na jedlo mi nezvysilo, som 3 dni nic nejedla!!!Len vodu sme chodili zobrat do obchodov a plus z nejakej pumpy sme pili. A navyse tu fotku absolutne najviac milujem. A inak - pamatas si co znamena vankus, omrvinka, paradajka? ;-)
Gravatar

Také jsem si lámala hlavu, kterou fotku ...

Také jsem si lámala hlavu, kterou fotku na RIP. Kterou mám nejradši, a samozřejmě jsem nedošla k žádnému výsledku... Tak jsem sáhla po té, kterou mám v ložnici (plakát na HBO 1995, jak tehdy Michael zkolaboval těsně před vystoupením s Marcelem M.) O stravování počas koncertů mi nemusíš nic vyprávět. Ta radost, když jeden našel nepoužitou lahev s pitím, protože voda z WC McDonalds hnusná. Vidět Němce, jak dlabou předražené nanuky v těch největších vedrech - krize. Ranní vůně pečiva na nádražích - ještě větší krize. A ucítit hranolky a maso... Nejstrašnější krize. Já jsem s sebou vozila balený chleba a sýry, a docela se divím, že se mi nepřejedly, ty skromné příděly. A inak: polštář, drobek a rajče.:o)
Gravatar

Pamatam ako som v Prahe na koncerte zobr...

Pamatam ako som v Prahe na koncerte zobrala o hlt coly od nejakej vedlastojacej baby, lebo my sme flase poslusne vyhodili. A po koncerte som zdvihla zo zeme prvu flasu, na ktoru som stupila a vypila som. A vobec ma nezaujimalo, co v nej bolo. Uf, ked si na to spomeniem... Ozaj, vies, ze som bola v Londyne s Minou v divadle na M. Marceau? Vyborne predstavenie, myslim ze sa volalo Muz a klobuk.... nieco s klobukom... a aj ked to bola pantomima, tak nebol naliceny na bielo. Sedeli sme vpredu, bol to zazitok ako blazon! Fakt dobre! A este k Nemcom...prechadzala som sa raz s bratom v Piestanoch okolo 4-hviezd. hotela a nadavala na bohatych rozdrapenych Nemcov. O par rokov na to, som tym "bohatym" a rozdrapenym Nemcom v tom istom hoteli bola ja, chacha (mam uz aj nemecke obcianstvo).
Gravatar

holky moje, no ja padam, Dajan, kde jsi ...

holky moje, no ja padam, Dajan, kde jsi tohle vyhrabala?? Vy jste muj archiv vzpominek!!! Jo, jeste dnes me mrzi ze tu krabicku Bambino tenkrat nedostal...:-( Ja myslim, ze musi mit tam nahore radost z toho, jak nas to vsechno zase spojilo dohromady,urcite aspon myslenkama. Strasne mi chybite a prala bych si ted mit kouzelny prstek a otocit... a byly bysme vsechny ted pred Intercontinentalem:-))
Gravatar

A mely bysme na sobe pismenkove tricka a...

A mely bysme na sobe pismenkove tricka a litali jako letadla...
Gravatar

Hlavne dejte vedet, kdy a kde bude ten s...

Hlavne dejte vedet, kdy a kde bude ten sraz, ja to mam trosku z ruky...
Gravatar

MVMR

MVMR
Gravatar

Jeeeej Kittulka moja! Zraz by mal byt ni...

Jeeeej Kittulka moja! Zraz by mal byt niekde uprostred, navrhla som Nemecko, hahaha! Som ja leniva....Ale kdekolvek bude, budem tam. Kedy ides najblizsie do Europy? Tentokrat ti to len tak neprejde, musime sa stretnut. Pekne si nas zaplanuj. Aj my ta MVMR!!!