Informace o článku
Kvalitu fotky neřešte, protože je vytažená z VHS nahrávky (to jako z videokazety). Nicméně obsah již za zmínku stojí: v zeleném kroužku tam Finova mat...
draacedraace
o koních a lidecho koních a lidech
27.02.2008 19:42:0027.02.2008 19:42:00

pár vzpomínek na Seraphinu

Kvalitu fotky neřešte, protože je vytažená z VHS nahrávky (to jako z videokazety). Nicméně obsah již za zmínku stojí: v zeleném kroužku tam Finova matka přeskakuje Taxis.


Tuto Velkou Pardubickou jsem tehdy viděla a ani v nejhorším snu by mě nenapadlo, že budu mít posledního syna téhle klisny, které se jinak než „rektální díra“ v té nejvulgárnější variantě neřeklo. Proč? Protože byla jeblá (ano, v tomhle směru se Fino absolutně pomamil, o tom není pochyb). Když už vyhrála, tak byla kvůli křižování řazena za poškozené koně, jinak zásadně se všemi jezdci mlátila o zem. Vlastíka Fanturu tímto zdravím. Sice už si nepamatuji, jak vlastně vypadal, ale historky o něm a Seraphině karlovarským oválem kolují dodnes.

*************************************

Tahle fotka je napohled ještě nudnější, ale zadívejte se pořádně: stojím právě za tou překážkou, nad kterou je na první fotce Seraphina zachycena. Být já a ona ve stejnou dobu na stejném místě, měla bych ji v daný moment letící nad hlavou přes onen živý plot.

Podotýkám, že tohle je „nová“ podoba Taxisu: kdybych v něm stála o dva roky dříve, nebyla bych vidět vůbec, pouze bych z příkopu mávala „tadyyyy… tadyyy seeeem“.

*************************************

Jak vlastně dopadl dostih? Seraphina Taxis přeskočila suverénně, ale tím její účast skončila. Na další překážce (Irská lavice) je vidět její rozepnutý podbřišník a ač ji TV kamera dále nezabírala, dokážu si představit to peklo, když se jezdci za plného cvalu přetočí povolené sedlo. A rovněž si dokážu představit, jaké peklo bylo tu debilku chytit, když se sedlem na břiše panicky prchala a „něco strašného“ se ji zespoda snažilo „sežrat“.


A tahle fotka? Hlava nepatří Seraphině, nýbrž Voltovi. Ale na snímku jsem si všimla něčeho zcela jiného: klec (opět červený kroužek). Ač je tahle fotka o pěkných pár let mladší, tak klec nikoliv, klec je naopak původní. V ní totiž před mnoha a mnoha lety bláznivou a vymaštěnou maminku mého koně kovali, protože to prý jinak nešlo.

Po stažení z dostihů Seraphina zamířila do chovu, ale její labilní povaha a podlomené zdraví žádný výkvět plnokrevné krve nepřinesly, takže byla již jako důchodkyně prodána zdejší chovatelce. Pro mě to bylo zajímavé shledání téměř po deseti letech a s dlouhou tmavou kobylou jsme občas byly na procházce, párkrát jsem pomáhala držet jí nohy, když přijel kovář. A vida, šlo to i bez klece.

draace
Spojení A1/1 s temperamentním podílovým arabem byla chyba. Víme.
Ale i přesto máme navlas stejně povahově nevyrovnaného Fina rádi. Muhehe.
(Seraphina uhynula na selhání ledvin a jater, spojené s rozsáhlou vnitřní infekcí.)

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Spíš je mi z toho vyprávění kobyly líto....

Spíš je mi z toho vyprávění kobyly líto...
Gravatar

Lena: ona chudák byla. Přesně to vidím n...

Lena: ona chudák byla. Přesně to vidím na Finovi: kdyby se s ním člověk nepiplal individuálně, byl by nepoužitelný, protože jakmile mozek přepne na "tma", tak na řadu přichází maximálně modlitby k vyšším mocím. Já si ji pamatuji opravdu matně: když se řeklo "Seraphina", tak všichni obraceli oči v sloup. Plus již profláklá hláška její ex-ošetřovatelky, která na Finovi vozila svou dcerku..."To je Fineček, Moni. Jeho maminka byla Seraphina. Jeho maminka byla pěkná kráva..."
Gravatar

Jak toho koně nasoukali do té klece? zep...

Jak toho koně nasoukali do té klece? zepředu? zezadu? nějak to nechápu.. Děkuju za vysvětlení :o)