Informace o článku
Víme. Po čtyřech letech nevědomosti jsem byla obeznámena s faktem, jak špatně skončil můj předešlý kůň. Připadám si jako ve zlém snu. Po euforii je ve...
draacedraace
o koních a lidecho koních a lidech
03.12.2007 20:14:0003.12.2007 20:14:00

Pravda bolí

Víme.

Po čtyřech letech nevědomosti jsem byla obeznámena s faktem, jak špatně skončil můj předešlý kůň. Připadám si jako ve zlém snu. Po euforii je veta, včerejší emoce naplněné radostí z mého vítězství sama nad sebou jsou fuč. Frrr… Stačilo pár minut a svět dostal najednou zcela jiný odér. Kdo si nechce kazit večer, nechť přestane číst.

Bobánek (ano, opět)

Minulý týden jsem jeho jméno zmínila vícekrát. Jakmile se oklepu, začnu cpát do éteru jeho deník: bude to znít šíleně, ale zapisovala jsem poctivě každý den, téměř 5 let. Mám zmapovaný den po dni, tedy každý moment, kdy jsme byli spolu, takže pro mě opravdu není problém si vyhledat fakta. Na poslední rok číst deník de facto nepotřebuji, určité momenty budu mít v paměti zaryté navždy.

Že tehdejší žebrák Fino vyžadoval mnohem více času, je logické, byl to zkažený tříletý kůň. Bobánek sice nepracoval pod sedlem každý den, ale minimálně dvakrát týdně s námi ven chodil, pro mladičkého Fina byl ideálním vodičem. Zbytek času strávil Bobánek na svém hektaru, kde byl sice sám, ale na druhé straně plotu se během dne pásli ostatní koně. Napohled idyla, pro koně s poúrazovou artrózou, akorát vztahy se správcem nebyly úplně ideální. Správce objektu Bobánka nemusel, z čehož se vyvíjely banální konflikty. Kůň měl svou hlavu, nic si líbit nenechal, a se správcem jsme na sebe nejednou štěkali (většinou zcela zbytečně:o)

Vadilo mi však, že veškeré průsery, u kterých nebyl znám viník, se automaticky házely na Bobana, a to nejen ze strany správce (za všechno mohl kůň můj).


stádové foto (květen 2002)

Už v zimě 2002 mi sem tam ruply nervy. Samozřejmě vím, že Bobánek nebyl svatoušek, jeho mistrovské "opouštění ohrad" jsem utnula až rok poté, když jsem si koupila ohradník a vybudovala mu bytelnou ohradu. Ale i přesto bývalo v objektu nejednou "veselo".

Uvedu ukázkový příklad, jak snadno může vzniknout konflikt: správcova telata zbořila vrátka do dvorka, vyvrátila i ta do seníku, posrala a sežrala nejen moje, ale i správcovo obilí. Poté býk s jalovicí zamířili dolů, kde tehdy bydlel kůň můj, a protože Bobánek tam měl liz, tak se vbourali i k němu a hurá na sůl, půlku té kostky doslova sežrali. Klády byly vyvrácené dovnitř, a Bobánka nikdo k výletu přemlouvat nemusel... A tak šel. Na dvůr, ze dvora, a skončil jak jinak než u stohu slámy, kde si cpal břicho. No a tam ho objevil správce, který si v afektu a nepochopení situaci vyložil jinak: koho by napadlo, že otevřely krávy. A průšvih jako ze špatného filmu.

Hloupé však bylo, že kvůli vyhroceným vztahům mi nikdo nevěřil: viníkem byl prohlášen můj kůň, tečka. Nejabsurdnějším důkazem byl "jasná" stopa Bobanovy podkovy: ve skutečnosti obrys kravského paznehtu (bez legrace), opepřeno faktem, že kůň v té době žádné podkovy nenosil.


Léto 2002: dva Bobánkovi nejčastější jezdci = Kibicka a Vlastík.
Padala akorát Kibic:o)

Že rozepře tohoto typu nedělají dobrotu, bylo nad slunce jasné, o odstěhování jsem přemýšlela několikrát. Proč se věčně hádat kvůli blbostem? Bobánkovi jsem sháněla nového majitele dvakrát. Poprvé jsem ho nedokázala prodat, přestože obě holky byly fajn (s jednou jsem dodnes v kontaktu), navíc mi bylo slíbeno, že ho můžu šoupnout na Mostec. A to se mi jevilo jako ideální řešení: žádné zbytečně drsné výměny názorů se správcem, rozlehlé pastviny: sice z ruky, ale klid. Koně jsem tam opravdu šoupla, s tím, že jim ho věnuji zadarmo. Obýval pastvinu s Goldíkem a Woodym, a sloužil jim jakožto kůň pod turisty.

Na podzim jsem si Bobánka zase vzala sem, že si ho ještě pořádně užiju, a poté frrr do Prahy. Bohužel když jsem dokrmila své zásoby sena, dostalo se mi tvrdé lekce:“My ho na Mostci nechceme“. Hodili mi klacek pod nohy a zůstala jsem bez sena, se svými naivními iluzemi, a na počátku zimy, kdy napadalo neuvěřitelné množství sněhu. Žádné čáry máry s dopravou nehrozily a nestydím se přiznat, že mi teklo do bot. A bylo po Praze. A kdo mi prodal seno, aby mi kůň nechcíp hlady? Správce. Věčný kritik mého průserového koně mi v nouzi píchnul, a tady bych ráda podotkla, že ne poprvé, z problémů ohledně sena mě zdaleka nevytáhnul poprvé (děkuji).

O rok později bylo ještě hůř. Práci jsem měla pouze sezónní a koně jsem živila dva, přestože Fino nebyl můj. Finův majitel neplatil, a protože zaměstnání se rýsovalo až od dubna, neměla jsem téměř žádné peníze. Po krk ve sračkách, a co dál, se dvěma koňmi?

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

...čusky, moc hezky se to čte a Boban?.....

...čusky, moc hezky se to čte a Boban?...to ti mi připomíná, že kdo chce psa biti, ten si hůl najde. Asi to tak je. sens
Gravatar

TO CO SE BOBÁNKOVI STALO, JE STEJNE JEN ...

TO CO SE BOBÁNKOVI STALO, JE STEJNE JEN A POUZE TVOJE VINA!!!
Gravatar

Mia: ááá, tady se někdo rozhodl prudit. ...

Mia: ááá, tady se někdo rozhodl prudit. Že by první osobní provokatér draacete? No jestli tolik stojíš o tuhle funkci, tak se zlepši, protože tohle je dost slabý. papa...
Gravatar

Já jsem si tě vychutnala dostatečně už k...

Já jsem si tě vychutnala dostatečně už kdysi, možná o tom do dneška ani vůbec nevíš a o to víc mě to těší.
Gravatar

Mia: já už vim! To tys mi kdysi rozšlapa...

Mia: já už vim! To tys mi kdysi rozšlapala hračky. Že se nestydíš, ubližovat mladším. Ošklivá holčička!
Gravatar

Mia: technická otázka - jakou máš barvu ...

Mia: technická otázka - jakou máš barvu vlasů ? Vsadím boty že znám odpověď :-D
Gravatar

jaky ma vyznam si nekoho vychutnavavat,k...

jaky ma vyznam si nekoho vychutnavavat,kdyz to jeho obet nevi? to je blbost
Gravatar

pavlajz: no nekecej... ahooooj:o))) Jsi ...

pavlajz: no nekecej... ahooooj:o))) Jsi to opravdu ty? Tak to mě fakt těší. Já už párkrát zkoušela rozesílat link, bo několik vzpomínkových historek tady v blogu už je docela dlouho, i když adresu mám asi už jenom na Šárku. Tak mi taky věnuj kontakt, díky. Už mám naskenováno, pak vám rozešlu fotky:o)
Gravatar

Frost: zapomněli jsme letos oslavit nult...

Frost: zapomněli jsme letos oslavit nultý říjen... muhehe
Gravatar

draace: no jó, safra, já si to úplně zap...

draace: no jó, safra, já si to úplně zapomněl zatrhnout v kalendáři růžovým zvýrazňovačem :o)))
Gravatar

No když jsme u té kritiky, tak stačí, ab...

No když jsme u té kritiky, tak stačí, aby si každý šáhl do svědomý, pokud ho ovšem má. Dost věcí mě u tebe zarazilo a nedovedu si vysvětlit, co tě k tomu vedlo, ale myslim, že ani tvé vysvětlení by mi nepomohlo. Nemám slov.
Gravatar

Šárka: jestli jsi ta Šárka, kterou myslí...

Šárka: jestli jsi ta Šárka, kterou myslím, co konkrétně tě zarazilo? Vysvětlení ti horko těžko podám, když nevím k čemu. Svědomí mám čisté. Klidně napiš maila, v tomhle bych docela ráda měla jasno. K tobě (jsi-li to ty) jsem se nikdy špatně nechovala, nic jsem ti nikdy neprovedla. Pokud ti někdo jiný tvrdí opak, ráda bych to věděla, právě proto, aby to bylo vyřešeno: mám totiž nejapný pocit, že jste proti mě poštvávány i přes to, že konflikt byl vyřešen a nejasnosti vysvětleny. Mám to chápat jako loajalitu anebo překroucené spekulativní polopravdy směřované k mé osobě? Prosím o odpověď.
Gravatar

Tak nevím kdo je Pavlajz, ale já to nejs...

Tak nevím kdo je Pavlajz, ale já to nejsem. Že by mi tu někdo chtěl vzít mojí identitu...?
Gravatar

Koumáku, koukám, že charakter moc silný ...

Koumáku, koukám, že charakter moc silný nemáš, když se ponížíš k takovým výjevům, jsi borec a srab. Draace: já myslím, že to tady nebudu takhle veřejně řešit, je to osobní a to se ven netahá, tak to raděj necháme plavat, se ozvu přez mail.
Gravatar

koumáku: smázla jsem to... vulgaritky fa...

koumáku: smázla jsem to... vulgaritky fakt nee... dík za pochopení
Gravatar

Šárka: souhlas. Díky.

Šárka: souhlas. Díky.
Gravatar

toz Pavjlajz su ja,ahoj jmenovkyne. I kd...

toz Pavjlajz su ja,ahoj jmenovkyne. I kdyz ja slavim v cervnu. Zadnou sarku neznam,to asi nebylo na me,ze? ahoj Pavla
Gravatar

4Koumák: Já jsem si to přečíst stihla..!...

4Koumák: Já jsem si to přečíst stihla..! Jen teď nevím, když se mě snažiš morálně napravovat, co to mělo znamenat...trochu jsi ujel/a. :-))
Gravatar

rádo se stalo

rádo se stalo