Informace o článku
Nejnavštěvovanější, ale zároveň nejkritizovanější… Čím začít… Devíti hvězdičkami z deseti? Nelze. První díl Pirátů jsem viděla v kině, bez valného oče...
draacedraace
filmožranífilmožraní
19.06.2007 19:06:0019.06.2007 19:06:00

Piráti z Karibiku: Na konci světa

Nejnavštěvovanější, ale zároveň nejkritizovanější…

Čím začít… Devíti hvězdičkami z deseti? Nelze.

První díl Pirátů jsem viděla v kině, bez valného očekávání jsem se sebrala a zašla jsem s Kibic do kina. Trvalo patnáct minut, než mě děj pohltil, po zbytek filmu jsem brečela smíchy. Odlehčená podívaná, vtipné dialogy, zábavný děj, balancování mezi „pohádkou“ a „Sandokanem“. Nic jsem od toho neočekávala, ale odešla jsem 100% spokojená.

Druhý díl Pirátů originalitu a charisma těch prvních nepřekonal (napohled nápaditě chaotický příběh vhozený především do komediálního odéru. Kdybych já blbá sáhla po jedničce a oživila si postavy a děj, jistě by se mi lépe prokousávalo souvislostmi, ale z kina jsme odešly vysmáté. No styl běhu Jacka Sparrowa mi zůstal dodnes:o)

Třetí díl… Asi takhle: přijde mi lepší než dvojka, ale srovnávat jej s jedničkou nelze, protože to je nebe a dudy. Výborné kuře v jedničkové restauraci vs obyčejné kuře, ale od maminky. Cítíte rozdíl? Ano, v emocích. Oboje super, ale neurčíte, které víc, protože každé je vynikající „jinak“.

Kdybych měla trojku Pirátů shrnout do jedné věty, prohlásím „tady někdo hodně moc a hodně dlouho hulil“. Těžko odhadnout záměr tvůrců: jestli se snažili přeplácáním děje překonat díl první anebo se rozhodli popustit uzdu svým nejbláznivějším nápadům, které sice kvalitativně propadnou, ale které by bez úspěchu mateřské jedničky nikdy nespatřily světlo světa (na tohle by jim totiž nikdo prachy nedal:o). Děj je bláznivá směs temnoty, šílenství, komedie i akční podívané, vše je vyhnané do extrému. Pokud autoři prahli po titulu „cvok tým roku“, mají ho mít. Postavy jsou sice vypilované do detailu, herci naprosto vynikající (i když tvrďačka Elizabeth mi poněkud „vadila“), a příběh natolik zamotaný, že jej nelze dopředu odhadnout ani s nejbujnější fantazií, ale jak už to bývá, čeho je moc, toho je příliš. Tři hodiny přesycené kličkováním dějů, a pokud neznáte jednotlivé postavy a jejich historii, film jako celek vás svou vysílací dobou unudí.

Délka filmu je jednou z nejkritizovanějších položek, ale tady si dovolím oponovat. Pokud bedlivě sledujete, uteče vám to jako voda, ale opravdu je nutné zahodit konvence filmového experta a kritika. Bláznivá změť-pohádka pro dospělé s výtečně začleněnými narážkami a hláškami, dokonce i amerikánsky pojatá bitva „hrdinů se vtipem na rtu za každé situace“ je vkusná. Hodně kuchařů, málo polévky: ale já jsem se bavila. Já jsem si to fakt užila naplno:o)

Tvůrci se vyřádili úplně na všem. Chcíplý Kraken hnijící na pobřeží, schíza Jacka Sparrowa, „buráček storky“, soutěž v délce dalekohledu… Za nejgeniálnější osobně považuji, jak se neustále míchají vazby mezi přáteli a nepřáteli: navzájem se zrazují, zaprodávají, nenávidí, ale i milují, děkují si, a občas se pokusí navzájem pozabíjet. Hrdostně prosazovaná čest a morálka kladných postav zde opravdu vzala se všemi grády za své:o)

Od trojky Pirátů nečekejte originalitu Jedničky, ani odvarovou komediálnost Dvojky. Vždyť ulítlé finále filmu jasně ukazuje, nakolik „vážně“ se svého úkolu chopili tvůrci: nacpali do toho všechno, co tam prostě nacpat šlo. Inu, kdo si hraje, nezlobí…:o)

Daja Swito
Zpočátku byla zima, ale pak klimošku vypnuli.
Řvala jsem smíchy tak, že si odsedlo dítě.


Foto: zdroj google:o)
Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: