Informace o článku
Hon na Lva Pátek. Poslední den před akcí, kdy je člověku špatně předem. Únava, vyčerpání, sžírající chuť vše odvolat, protože už není energie budovat....
draacedraace
o koních a lidecho koních a lidech
11.10.2008 23:39:0011.10.2008 23:39:00

šimloidní víkend (část I.)


Hon na Lva

Pátek. Poslední den před akcí, kdy je člověku špatně předem. Únava, vyčerpání, sžírající chuť vše odvolat, protože už není energie budovat. Že není do čeho balit ceny? Nic nového pod sluncem. Dva dny dovolené strávené přípravou trati a jízdárny: nutnost povolání techniky za poplatky, které si my nemůžeme finančně dovolit, a především absolutní výpadek tvořivosti. V noci z pátku na sobotu jsem ve snu přemýšlela o náplni soutěží, protože jediné, co jsem měla připravené, byl kurz parkuru. Vstávat v půl páté ráno žádný problém (spaní o ničem): prezentačky a startky poslat na vytištění Móně a honem do stáje. Čekání na svítání, aby bylo reálné otevřít výběhy a ukrýt Lva, a šok, že je půl deváté, a jízdárna i cross jsou ready... Předčasně zbytečná radost.

O několik hodin později je po všem. Prvotní pocity jsou více negativní než pozitivní, ryze z pozice organizátora. Klasicky pořád jedno a to samé dokola: nenahlášení podrobných startů předem a časové prodlevy. Z devíti ohlášených dětiček je najednou dvojnásobek, zbytečné opakování kurzu pořád dokola jako u blbých na dvorečku a desetiminutová čekání, než se podaří nepřipraveného koně donutit absolvovat alespoň půlku kurzu. Nedivím se ostré kritice parkurové tragikomedie; alespoň že naše děti zabodovaly. Pro mě notná dávka lítosti, protože vloni se parkury povedly.

Počasí jsme objednali naprosto luxusní. Neexistuje krásnější forma podzimu: sluníčko, barevné listí, azurová obloha. Účast optimální (25 koní a poníků), žádné excesy a průšvihy. Pády proběhly (v hlavní roli můj neúměrně veselý kůň), ale bez zranění, a lot honců respektoval pokyny mastera na 99,999%. Když pominu dosud nenalezené balíčky určené výhercům dostihu, lze považovat Hubertovu jízdu (tj. od oficiálního poledního zahájení až po ukončení na Velkém soudu) za vydařenou.

Hon na šimla

Probíhaly hnedle dva: jeden u nás, druhý v Pardubicích. Tentokrát jsem nikoho nepověřila, aby mi zaslal Scyrisův výsledek, a před soudem jsem si dostih pustila jakože live, z DVD. Vyhrál, takže jsem mačkala slzu. Scyrisův poslední životní triumf start-cíl, a stejně jsem si já užila s Finem dostih v rámci Huberta. Vůbec poprvé jsem nemusela rajtovat, stačilo si kontrolovat situaci za mnou a soustředit se na doběh (ošemetné „ubrzdíme?“). Jen cesta domů byla peklem, protože Finovi těch 870m kalupu bylo málo, že prý ještě jednou. A to jsem mu vypustila ventil předevčírem, kdy jsem ho nechala na plné kule utíkat kilometr do kopce v nehluboké oračce. Za dva týdny nás čeká dostih v Třebouni, a já stále marně čekám, kdy koni konečně začne opadávat kondička: zatím se postupné snižování zátěže od počátku září jeví jakožto silně kontraproduktivní.

Ráda bych tímto poděkovala všem, kteří se v letošním ročníku Podzimních radovánek vymáchali se mnou. Pro mě tvrdá lekce a ponaučení, doufejme, že do budoucna efektivní.

draace

Někdo čorknul mástrovi stužku za vítězství v parkuru.

A někdo by ji měl vrátit:o)

FOTO:

Fluffyman - místní doběh letounů

Paddock Revue (s laskavým svolením p. Petra Gutha) - Scyrisův sprint

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Jsem rádá, že se vám hubertík vyvedl a a...

Jsem rádá, že se vám hubertík vyvedl a abys měla radost, měli jsme ty samé problémy - z 30 nahlášených koní jich bylo najednou 64 - 52 jezdců a 6 kočárů! Ale všichni přežili, němečtí soudruzi odjížděli spokojeni a večerní soud do tří do rána neměl chybu. Škoda jen našich kolizních termínů, snad příští rok
Gravatar

...ještě jednou - fotečky jsou na našich...

...ještě jednou - fotečky jsou na našich stánkách www.stajkrasna.cz, tak koukněte
Gravatar

Martina: fotky super, to počasí opravdu ...

Martina: fotky super, to počasí opravdu klaplo. Dokonce i šimlové k vám zavítali:o) Jinak já jsem předem osypaná, z počtu fotek. Je jich přes 1100ks, a absolutně se mi do toho nechce:o( Čeká mě vyučtování, aktualizace webů, sepsání reportů, kde budu líčit, jak to bylo super, přestože moje pocity jsou kvůli těm parkurům opačné. Víc práce než před Hubertem:o)
Gravatar

Dokonalé fotky, skoro do rubriky najdi j...

Dokonalé fotky, skoro do rubriky najdi jeden rozdíl...:-) Nezvažujete kvalifikaci Fina na příští dostihový mýtink? Byl by skvělým nástupcem Scyrise:-D