Informace o článku
Sibiřská vesnice Ojmjakon je považována za nejchladnější na celé severní polokouli. V roce 1926 tady teplota klesla až k mínus 72 stupňům Celsia. Chov...
draacedraace
krávy - hot newskrávy - hot news
07.02.2009 15:23:0007.02.2009 15:23:00

Ruské krávy nosí podprsenky

Sibiřská vesnice Ojmjakon je považována za nejchladnější na celé severní polokouli. V roce 1926 tady teplota klesla až k mínus 72 stupňům Celsia. Chovat v tomto prostředí hovězí dobytek je tudíž velmi nesnadné. Kravám totiž v zimě často omrznou struky. Farmáři ale teď přišli s vynálezem. Na zimu kravám přivazují na vemena podprsenky z kůže a rouna, chránící mlékodárné struky před ničivými účinky mrazů.

„Všechny ty krávy v naší vesnici je nosí. Podprsenka je chrání před tím, aby jim struky zcela promrzly, což se stávalo v minulosti. Zdá se, že si to všechny zamilovaly, protože není nic příjemného mít tak ledové struky. A podprsenky vyrábíme v celém spektru barev a všechny jsou vyrobeny z velmi teplého a hřejivého materiálu, jako je vlna,“ tvrdí starosta obce Rustam Krivošapkin.

V tuhých zimách v Ojmjakonu klesá teplota běžně k mínus 64 stupňům Celsia. Proto je oblast označována také jako sibiřský pól chladu. Zajímavostí je, že nejvyšší teplota, kterou tu naměřili v červenci, je tropických 32 stupňů Celsia. Zažili tam ale také červenec, během něhož mrzlo a teploměr ukazoval mínus 9,3 stupně Celsia.

Zdroj: převzato z novinky.cz (odkaz ZDE)

foto: Russia Today


Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: