Informace o článku
kapitola třetí nejslavnější z nejslavnějších Jak už jsem zmínila, duch sázkařů se v naší rodině nezapře. Pravdou ale je, že doby, kdy jsme komplet ve ...
draacedraace
DOSTIHYDOSTIHY
06.03.2007 21:55:0006.03.2007 21:55:00

nejen o Velké pardubické III.

kapitola třetí
nejslavnější z nejslavnějších

Jak už jsem zmínila, duch sázkařů se v naší rodině nezapře. Pravdou ale je, že doby, kdy jsme komplet ve čtyřech vyráželi trávit nedělní odpoledne na dostihy, jsou zřejmě nenávratně fuč. Ve snaze nezbankrotovat jsme s kámoškama hrály hromadně, na základní vklad jsme se složily a případnou výhru rozdělily. Ale většinou peníze udělaly frrrrrrr a konečná suma byla decentně minusová:o)

Přijde mi legrační, jak jsem pokaždé vehementně prohlašovala, že na dostihy pouze a vždy v roli diváka, tedy šatičky a klobouček, pokud takovou garderobu počasí umožňuje, a neuplynuly ani dva roky, aby všechno bylo jinak. Ano, opět narážím na úlohu "člena realizačního týmu". Dostihový kůň je sice krásný, ale smrdí, potí se a otíráním na vás zanechává své sliny, pěnu a chlupy. Sliny mohou být bílé, žluté anebo zelené, záleží na tom, co herka právě žmoulala v držce, a čím máte světlejší oblečení, tím jsou sliny zelenější. O blátě až po kolena v paddocku provinčních závodišť nemluvě, nosit na přehlídce holinky se opravdu nesluší, tudíž strávíte zbytek dne v totálně promočených botách. Pokud je naopak nesnesitelné vedro, je nutné koně sprchovat, některé dvakrát: po vyložení a poté i po dostihu. Většina vody a veškerá špína se přenáší právě na vás, a co je největší nevýhodou vodiče, všechny odběhnuté dostihy neuvidí.

Tohle byl jeden z důvodů, proč jsem nikdy nevyrazila na Velkou Pardubickou jakožto vodič, a vlastně nikdy ani jako divák. V roli vodiče je to myslím víc než jasné: na programu jsou vrcholy sezóny, jeden lepší dostih než druhý, elita překážkových koní, která se v takovém složení sjede jednou za rok. Atmosféra je nepopsatelná, v zákulisí to žije, nervičky pracují, taková rádoby dostihová Olympiáda. Ale jak už jsem zmínila: je to honička. Víc koní na place než kdykoliv jindy, a větší nervozita, před blížící se Velkou Pardubickou. 

A proč nejezdím na Velkou ani jako divák? Protože se to nevyplatí. Pokud bych si mohla dovolit nejdražší vstupenku na VIP tribunu a vlastnila super dalekohled, tak budiž, ale momentálně nejsem v situaci, která by mi obdobný komfort dopřála:o) Věřím tomu, že atmosféru z místa činu televizní přenos zcela věrohodně vykreslit nedokáže, ale ve všem ostatním je opravdu lepší být doma u obrazovky. Zaprvé všechno máte jako na dlani: paddock, rozhovory s trenéry, rozporuplné doběhy a samozřejmě dostihy. Máte přehled o dění prakticky všude, vám koně "za lesík" nezaběhnou...:o) A profesionální komentátoři vám přiblíží průběh i slovně. Faktem je, že v posledních přenosech Velké Pardubické se vysílání ČT uchýlilo k několika pokusům udržet sledovanost i mezi vrstvami diváků, kteří si Velkou pustili náhodně. Bohužel většina podobných "novinek" vyznívá spíš negativně, spousta drahého času je tím promrhána na úkor dostihů, protože zapálený fanoušek chce vidět dostihy, nikoliv rozhovor s paní v kadeřnickém salónu česajíce dámy do excentrických dostihových podob... A co mne obzvláště mrzí, je změna "znělky" Velké Pardubické. Před lety mívali výbornou, hodně emoční a plnou stárnoucích vzpomínek. Rok co rok jsem si tloukla do hlavy, že si ji musím nahrát celou, ale nikdy se mi to nepodařilo. Protože když jsem konečně nezapomněla a spustila REC o pár sekund dříve, dostalo se mi řádného šoku, protože ČT vypustila znělku novou, agresivní a vůbec celou takovou škaredou, a že se opravdu veřejnosti nelíbila dokazuje i fakt, že ji brzy z obrazovek stáhli.

Vrátím se opět k sázkám, tentokrát však k tipovačkám u TV obrazovky. Vzhledem k okolnosti, že Velkou již pár let nesledujeme na jedné společné televizi, se už na tipování vítěze nehraje, ale nikdy neodstartovali Velkou, aniž bych já neměla svůj osobní tip. Má bilance správného odhadu vítězů Velké Pardubické je momentálně 11:11. Podotýkám, že z oněch čtyřech rádoby "našich" vítězů, jsem vsadila pouze jednoho, ostatní vyhráli mimo mé zakroužkování, takže to opravdu není tak, že fandím pouze a jen jim:o)

I tak bych se mohla vytahovat, že je to slušné skóre, ale když na dráze běhá natolik fenomenální kůň, jakým býval svého času Železník, to se to snadno tipuje. Železníka v této rubrice zažijete skloňovaného nejvíc... Protože on byl skutečný fenomén své doby. Po každém jeho triumfu jsem obcházela příbuzné a vystřihovala jsem si články a fotky z novin a z časopisů. Nejednou mi na palci vyrazil puchýř... Veškeré noviny stávaly 50 haléřů, a tak jsem s veselou myslí v pondělí ráno po Velké vyrážela čekat frontu u stánku PNS, abych si k naší Mladé frontě dokoupila ještě Zemědělské noviny a Lidovky; aneb Železník a amatér Josef Váňa ve všech možných podobách.

Za největší triumf v tipování vítěze považuji vítězství Maskula v r. 2002. Nikdo to od něho nečekal, ale mně padl do oka už o rok dříve. Lepila se na něho smůla ohledně kvalifikací na VP: tu první neběžel, v druhé byl diskvalifikován, ve třetí ho kvůli díře na noze nepustil startér, až čtvrtá, poslední, mu otevřela bránu do Velké Pardubické, ve které přišel sedmý. O rok později ji ale vyhrál a už jako "můj" vítěz. Pokud dostihůznalé jedince v souvislosti s tipováním napadá Peruán a Registana, tehdejší jasní favorité, vězte, že Peruánovi jsem nikdy nefandila. Naopak, palec jsem držela Belovodskovi, a o kvalitách Registany nebylo pochyb ani jednou: Velkou by vyhrála i tehdy, kdy dal trenér přednost startu v Itálii. Pardubickou nedokončila pouze předloni, ale tehdy jsem na ni vsazeno neměla. Prostě jsem se ráno probudila a věděla jsem, že Registana nevyhraje, dokonce jsem ji neměla ani mezi prvními pěti, aniž bych si dokázala odůvodnit, proč si to vlastně myslím. Zkrátka a jednoduše jsem s ní nepočítala...:o)

Co dodat v závěru, ohledně tipovaček? Že Juventusův finiš leccos naznačil...:o)

Daja Swito
dostihový hazardér... muhehe

zde MASKUL... remcající výraz draacete neřešte:o)

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

jestli myslíš tu znělku kde běží listina...

jestli myslíš tu znělku kde běží listina všech vítězů a do toho jde ta nádherná písnička z filmu Tenkrát na západě, tak tu doma na videu mám a klidně ti tu VHS daruju...teda jestli jí najdu...jinak fotky ti snad pošlu brzo...mám hodně moc starostí tak až se to uklidní tak ty fotky upravim do pořádný kvality a pošlu ti je
Gravatar

P.S. Maskul je opravdu moc pěknej kůň a ...

P.S. Maskul je opravdu moc pěknej kůň a kort na tvojí fotce
Gravatar

Čí fotce? Muhehe :o)))

Čí fotce? Muhehe :o)))
Gravatar

ty jsi jí tu fotku nedaroval???? no teda...

ty jsi jí tu fotku nedaroval???? no teda jestli ne, tak jsi pěknej škrťák lakomej :-D
Gravatar

Ty se máš, že jsi se mohla vyfotit s Mas...

Ty se máš, že jsi se mohla vyfotit s Maskulem, ale podle mě žádný koník nemá na DEcenta Fellowa :D Jaký je tvůj názor na tohoto koně ?
Gravatar

Maskul je krásný kuň je dost jedinečnej ...

Maskul je krásný kuň je dost jedinečnej a to že se si s ním mohla vifotit to ti po pravdě závidím je mooc krásnej:)
Gravatar

Radka: Decík je borec, mám ho ráda. Akor...

Radka: Decík je borec, mám ho ráda. Akorát focení jsem dnes bohužel nestihla, už byli ve výběhu.