Informace o článku
Ceremoniál a výsledky ankety Kůň roku 2008 (dostihový) mi neušel, jak by se na první pohled zdálo. Víceméně jsem hodlala zabít dvě mouchy jednou ranou...
draacedraace
DOSTIHYDOSTIHY
24.02.2009 2:46:0024.02.2009 2:46:00

Scyris & Kůň roku 2008

Ceremoniál a výsledky ankety Kůň roku 2008 (dostihový) mi neušel, jak by se na první pohled zdálo. Víceméně jsem hodlala zabít dvě mouchy jednou ranou.

Zaprvé zmínit alespoň jeden získaný titul, a tím je Sprinter roku 2008, což se dalo očekávat, protože na téhle trati Scyris neměl konkurenci. V této kategorii se stal rekordmanem, neb post Sprintera roku uzmul popáté v řadě.

Zadruhé rekapitulace Scyrisovy bohaté dostihové kariéry. Scyris již působí v Napajedlech coby plemeník debutant, a sama jsem zvědavá, co všechno hříbatům předá: barvu, výkonnost, tvrdost? Kacířsky si přeji vlastnit nějakého jeho potomka, přestože dalšího koně NECHCI; ovšem kdyby bylo někdy v budoucnu reálné živit dvě hajtry, důchodce Fina plus zchromlého dostiháka... Otázkou je, zdali potomci po Scyrisovi vůbec budou chromnout:o)

A ještě budu vypadat jako kretén: mít dva šimly, přestože bělouše nesnáším.

Zpět ke Scyrisově historii. Scyrise v Polsku koupil Rajmund Pavla, pro Derby. Hřebec bohužel na dlouhých tratích nezazářil (ba naopak). Jeho hvězda vyšla až na podzim 2003 (slavné foto, kde Scyris a Tribal vypadají jako Fin a Amík), kdy zvítězil v rámci pardubického mítinku nad desetinovým favoritem Tribalem. Mně, skalního příznivce sázek „pole proti“ (tedy „favorit nevyhraje“) tímhle výkonem nesmírně potěšil, a stal se mým oblíbencem, k čemuž napomohla i ona zmíněná fotka. Dnes Scyris i Fin vypadají jinak (zesvětlili), ale onehdy byla kresba na jejich hlavách autenticky totožná, i kovář té fotce dodnes visící ve stáji uvěřil (prý kdo to na našich hajtrách sedí a kde jsme si půjčili dresy:o)


V následující sezóně, již v sympaticky modrých barvách Karla Zatloukala, se Scyris vrátil na krátké tratě, kterým téměř neporazitelně kraloval, ve střední Evropě neměl konkurenci. Vyhrál mi Gomba handicap, exceloval na středoevropských kláních Breeder´s cupu, nejčastěji demoloval soupeře ve Vídni a v Bratislavě, nejednou o 9 délek.

Posledním majitelem Scyrise (tentokrát barvy ještě o chlup sympatičtější: modrá se žlutou), se stal Jiří Charvát, kterému Scyris sbíral body poslední tři roky. Scyrisova bilance na dráze je působivá: včetně polských startů absolvoval 53 dostihů, 35 jich vyhrál a na dotacích vyběhal přibližně 5,6 milionu korun.

Trenér František Holčák v přímém TV přenosu neváhal přiznat, že Scyris byl nejlepším koněm, kterého kdy trénoval. A to i přes fakt, že dostihoví šampióni své místo v síni slávy získávají na prestižnějších tratích, sprinteři se většinou do elity nezapočítávají; navíc Holčákovi pod rukama prošlo nemálo mnohem slavnějších koňských hvězd.

Scyris odchází do napajedelského chovu, zdravý, v plné síle. Nedočkavě jsem trhala obálku s nabídkou plemeníků, zvědava na fotky. Po hlubokém zklamání (neupravený kůň do katalogu NEPATŘÍ – tohle jim jednou osobně vytknu) mě však pobavilo čtení Scyrisova rodokmenu. Našla jsem tam totiž jméno mého koně:o) Bez legrace: Scyrisova bába má mezi potomky vítěze švédské Swedish Grand National Steeplechase, jehož jméno je totožné se jménem mého koně. Takže je to jasné: Fin je Scyrisův strejda!! A steepler, ještě k tomu.

draace

Bude to nová emoce: monitorování potomků.

Akorát nemám na rovinách komu fandit:o)

A co se týče barev: miluji modrou a žlutou, nezávisle na majitelích.

Aby to nevyznělo, že si nevážím pana Pavly, se kterým jsme se pokaždé u Holčáků potkali a konverzovali.

Pro srovnání ještě fotka Fina z r. 2003


Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

fotka z mého oblíbeného Huberta a nejlep...

fotka z mého oblíbeného Huberta a nejlepšího dostihu co se nás diváků týče :)))
Gravatar

Hanka: chvíli to trvalo, ale ano, došlo ...

Hanka: chvíli to trvalo, ale ano, došlo mi to. Tys u toho byla také?:o)))
Gravatar

byla jako divák, vytáhnul mě tam tenkrát...

byla jako divák, vytáhnul mě tam tenkrát Riderx a dorazilajsemprávě chvilku před tím dostihem...pamatuju si jak jsme my diváci stáli na konci louky, a netrpělivě čekali na start,pak to přišlo, Fin se Stormem vystřelilijak rakety a řítili se k cíli,kterym proběhnuli závratnou rychlostí ( zbytek koní byl ještě v půlce louky ) minuli nás diváky a zmizeli z dohledu páč utíkali dál k Neumětelům :))) no a myslím,že Kibicka to celé natáčela, ale neměla sundanou kritku z kamery nebo jí nezapnula nebo tak něco to už si přesně nepamatuju...jak říkám,pro mě jako diváka super podívaná protže to byl opravdovský dostih...já vám tenkrát říkala, že si to Storm popletl když byl tou dobou zvyklej běhat Velkou :)))