Informace o článku
Čím začít? Podržíme se matičky logiky, takže úvodní Future Lovers... A popíšu to z pohledu koňáka. Brrrr... Jak já to slovo „koňák“ nesnáším, ale co n...
draacedraace
KONCERTY -recenzeKONCERTY -recenze
06.09.2006 23:59:0006.09.2006 23:59:00

Madonna: vzhůru k oblakům

Čím začít?

Podržíme se matičky logiky, takže úvodní Future Lovers...
A popíšu to z pohledu koňáka. Brrrr... Jak já to slovo „koňák“ nesnáším, ale co nadělám? „Koňař“ je ještě horší, milovník koní už zavání srdceryvností a sentimentalitou... Jsem vlastně milovník koní? No de facto ano, takže zůstaneme u milovníka koní, aby terminologie nepáchala víc škody než užitku... hahaha...

Že jsem po schématu koncertu vůbec nepátrala, mělo svůj účel. Potrpím si na překvapení, takže jsem se striktně vyhýbala veškerým popisům koncepce show. Pojala jsem koncert jako HOT NEWS, svou osobní premiéru, budoucí velkolepou kukandu. Jediné, co jsem se odvážila stáhnout si předem, byl seznam songů, abych zhruba věděla, do čeho se řítím. Málo platné: umím ty texty? Ne. Umím anglicky? Tuplem ne. Chci zpívat? Ano. Takže foneticky napěchovaná paměť to jistí:o)))


Zpět k Future Lovers. Nevím, kolik milovníků koní bylo v první řadě těsně vedle prostředního mola (vlastně jedno ze dvou druhých nejlepších míst na vidění z celé Sazka Arény), ale já osobně jsem utrpěla emoční kolaps, když show začalo a v počátečních rytmech se ozval dusot stáda a na plátnech se objevovali koně. Ale jací koně!!! Ano, vcelku žádná převratně výjimečná událost, koně bývají oblíbenou vsuvkou pro pozadí, ale tohle byly záběry profesionála na překrásná ušlechtilá zvířata, žádné „to je fuk, hlavně ať je to nějaký kůň“. Zpomalené pohyby koní na třech různých plátnech, cválali, zvedali se z písku, bili kopytem o zem, rozšířená chřípí, bystré oko a narostlá hřebcova šíje, ve volnosti, na dvou lonžích... Hudba, která bičovala mozek do stádia euforie, proč já mám zrovna Future lovers v elitní desítce těch „NEJ“?:o) A poslední kapkou byla má další oblíbená srdcovka „I feel love“, kterou mám tuším nejméně ve třech verzích (V.Mae, D. Summer plus jedna tuc tuc z devadesátých let) a vlepení téhle chuťovky do Future Lovers, to už jsem málem nerozdýchala.

Zažívala jsem chaos emocí, které se mezi sebou zmítaly. Zaprvé mi padala čelist z té podívané na jevišti, protože to prostě bylo exkluzivní a nádherné, každý, kdo si potrpí na ladnost a krásu těla koně, by zatajoval dech. Ono něco jiného je vidět koně v reálu, za doprovody country (proč vlastně média cpou koním jakožto kulisu jenom folk a country? Naskakuje mi husí kůže, když stádo cválá a do toho drnkají kytary... grrrrrrrrr)... anebo na obrovském plátně v našlapané atmosféře koncertu s hudbou, která mi opravdu je podstatně bližší, než uhalekaní kovbojové a umaštění týpci v klobouku a s harmonikou na rtu.

A zadruhé? Čekalo se přece na Madonnu. Tušila jsem, že se objeví za mými zády, na prostředním molu. A teď babo raď... Co dřív? Koně? Madonnu? Hádám, že nejpaničtější dilema hned tak nezažiji, protože nebylo možné stíhat všechno. Mohla jsem si krk ukroutit, Madonna už evidentně „někde“ byla, ale pro mě byl zkrátka tím přitažlivějším děj odehrávající se na plátnech. Tmavý barokní hřebec byl impozantní... Madonna během Future Lovers předvedla i koně „jiné“, se svými tanečníky. Zvuk biče vložený do Future Lovers byl luxusní, ale urostlým chlápkům napěchovaným v kůži, s udidly v pusách, předstírajícím hrabání kopyty a nechajících se „švihat“ dominantní ženou, těm fakt nefandím. Chápu, proč sexy idol Madonna spojení krásy, ladnosti a zároveň zkrocení „hřebců“ využila pro svou show, ale mně osobně tyhle člověko-hřebčí scénky spíše vadí. Mno, stejně jsem ohromeně civěla na plátno. Nebyla jsem na tohle připravená, můj mozek to nepobíral, neuměl si s tím poradit. Popsat stav mých emocí – nerealizovatelné. Stupeň paralýzy v 1-5 by nesl číslo deset... nejmíň...:o)


Koním patřil i song Like a virgin, kdy se na plátnech střídaly karamboly koní a jezdců z dostihů a parkurů, spolu s RTG snímky pohmožděných údů, a záběrem, který se mně osobně nesmírně líbil: zrychlené střihání koňského ucha. Super. Jednoduché, leč geniální. Ucho senzační, ale z těch zachycených pádů šel strach (poněkud mi uniká souvislost s obsahem Like a Virgin) a ku cti naší vlasti se tam mihlo i pár záběrů z příkopů Velké Pardubické. Jestli RTG snímky patřily samotné královně popu, která už také měla tu čest se z hajtry zřítit a tak trošku se domlátit... Možná ano, možná ne:o)


Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: