Informace o článku
MOBY Čím začít? Frčím na něm. Určité stavy „frčení na něm“ se dají srovnávat s emocemi absolvovanými ve spojitosti s Majklem, což de facto znamená nej...
draacedraace
na čem ujíždímna čem ujíždím
06.10.2007 0:29:0006.10.2007 0:29:00

draace & Moby obecně

MOBY

Čím začít?
Frčím na něm.
Určité stavy „frčení na něm“ se dají srovnávat s emocemi absolvovanými ve spojitosti s Majklem, což de facto znamená nejvyšší příčku v pomyslném bezJacksonovském music žebříčku:o)

Kdo je Moby? Všeumětelský génius, který kraluje nezařaditelným hudebním kouskům a který se paradoxně plácá v těch již zařaditelných. Jak to vypadá? Punkeři ho rozcupují za jeho punk, popaři ho sežerou za jeho pop, ale tvůrci reklam by se přetrhli, aby jejich dílo doprovázela jeho hudba. Každoročně minimálně v jedné TV reklamě zažijete Mobyho a pokaždé SUPER. Miluju to.

Moby mě dlouhé roky míjel, vyjma rádiových repríz Why does my heart. Pár songů jsem znala, ale netušíce, že jsou Mobyho, a náhodné shlédnutí dvou jeho pro mě nejzásadnějších clipů, jsem tady v blogu už někde popsala:o) Nikdy nezapomenu: po vypnutí videa na televizi naskočilo právě začínající video In this world, bezprostředné poté Sunday. Necelých deset minut, kdy jsem se na víc než na čučení s otevřenou hubou nevzmohla, oslovilo mě to nepopsatelně: nejsilnější videoklipové emoce všech dob. Miluju to.

Kdo je tedy vlastně Moby? Na hvězdné nebe ho vystřelilo techno, pro mě poměrně těžce stravitelné. Tvrdými kytarovými nářezy (nedělám si legraci: i technaři ulítavají na punku) zrovna neprorazil, ale alba Play a „18“ ho zařadila mezi nesmrtelné. Najdete na nich všechno: instrumentálky, pohodovky, africké motivy, psychomišmaše, klasiku, pop smíchaný s rockem, rock smíchaný s popem i s popem, pop-rock smíchaný s dance líznutý rapem, obrácené zvuky, a cappellu, elektronická kouzla a čáry… Mám pokračovat? Miluju to.

Zatím posledním dílem je album Hotel, nejabsurdnější Mobyův počin. Kritici šíleli, ale lidé ho paradoxně kupovali. Proč? Hotel je totiž absolutně náladový. Žádný větší požitek nepřinese, ale když už jej pustíte, před skončením jej nevypnete. Kladla jsem si otázku, jestli Mobyho skolil záchvat „obyčejnosti“: Hotel je de facto unylý a nevýrazný popík, ale svým způsobem osobitý a velice chytlavý. Jasně, nic moc, ale jako docela dobře se to poslouchá… Miluju to.

Co ještě miluju? Většinu Mobyho clipů.

Daja Swito
Mobyomaniak.
Miluju to.

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: