Informace o článku
Žádná scifi zkratka:o) Ač to tak napohled nepůsobí, jde o koncert U2 ve 3D formátu. Ač se akce odehrála v minulém týdnu, na emocích se mi nic nemění, ...
draacedraace
na čem ujíždímna čem ujíždím
21.02.2009 0:05:0021.02.2009 0:05:00

... U2 3D ...

Žádná scifi zkratka:o) Ač to tak napohled nepůsobí, jde o koncert U2 ve 3D formátu. Ač se akce odehrála v minulém týdnu, na emocích se mi nic nemění, pořád je v sobě mám. Ono vyrukovat na draace hned v počátku s Beutiful Day a Vertigo ve vícekanálovém stereo surround zvuku... Nářez, znásobený faktem, že kýžené ráno by mě ani nenapadlo, že tohle večer zažiji.

Místo zapalovačů mobily

Film v IMAXu (Praha, NC Flora) promítají již od listopadu, v diary jsem jej zmiňovala. K mému překvapení byl v únoru sál kina plný, a to jsem se bála, že než já se dokopu k návštěvě Praglu, že koncert z nabídky vyřadí. Nedivila bych se, kdyby projekci navštěvovali skalní fandové, kterým nevadí, že jdou podruhé, potřetí, počtvrté... Film je vyrobený skutečně precizně a ovace spokojených diváků doprovázejí hlášky, že iluze je dokonalá, jako na skutečném živém koncertě.

Tady si dovolím nesouhlasit. Iluze je dokonalá ve svém zpracování: 3D rozměr, přehlednost, detaily, ve finále luxusní zážitek, obohacený Bonem, který na vás téměř sáhne a zpívá do vašeho ksichtu. Reálný koncert je jiný, v něm servíruje především váš mozek, a ani z první řady není show tak dobře naporcovaná, jako z většího počtu kamer. De facto bych klidně mohla tvrdit, že 3D je z hlediska vizuality lepší než živák. Ale k čemu je dokonalá vizualita, když nelze křepčit a komunikovat nejen s interpretem, ale i s davem?

Během projekce mi hlavou létaly i zapomenuté vzpomínky: přípravy na koncerty v dobách puberty. Shánění zapalovačů, třeba: protože během ploužáků bylo nepředstavitelné nemít zapalovač a nesvítit. Ani nevím, kdy jsem zapalovače vyřadila z vybavení, takže problikávající stadion během U2 mi vrátil čas. Vtipné ovšem bylo, že diváci blikali mobilními telefony... Inu, technika pokročila.

Koncepci koncertu jakožto celek hodnotit nemohu, protože 85 minut, z čehož jsou 10 minut titulky, je nezpochybnitelně editováno. Největší hity nechyběly, a záběry kamer souvisely nejen s obsahem show, ale i žánrem jednotlivých skladeb, energické kousky byly snímány akčněji, zatímco ploužáky se plazily a ovíjely. Grafické doplňky (čárání Bona prstem) doplnily již tak vybroušenou podívanou. Z technického hlediska nelze nic vytknout: viděli jsme vše, cítili jsme vše, grandiózní zážitek. Sice krátký, protože promítání uteklo jako voda, ale s ohledem na obtížnost projektu budiž.

Atmosféra skvělého koncertu za dvě stovky vstupného: bez tlačenic, čekání a nestability týkající se rozhledu. Parádička! Sice mi přišlo, že levá strana sálu hraje tišeji než pravá, ale to na mé vnitřní euforii nic nemění. Užila jsem si to naplno, a pokud projekce vydrží, s odstupem doby bych ráda šla ještě jednou.

draace

Třeba se tohoto modelu chytí i ostatní interpreti.

A chci U2 vidět LIVE.

Hold me, thrill me, kiss me...

THANX to Pablo, že mě vytáhl (z brlohu:o)



....

.
Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

tak to musela být paráda, to ti fakt zav...

tak to musela být paráda, to ti fakt zavidím....snad i já budu mít jednou štěstí jako můj brácha a dostanu se na jejich koncert
Gravatar

Zážitek to byl úžasný, první dvě písničk...

Zážitek to byl úžasný, první dvě písničky jsem moc nevmínala, spíš mě dostala ta atmosféra, zvuk, prostě celkově paráda. Jinak jak tak čtu, tak už po druhé jsme se velmi těsně minuly a přiznávám se dobrovolně k davu lidí, kteří by s Tebou rádi zašli na kafe, nebo na pivo. Takže z mého pohledu škoda. :o)
Gravatar

Loxia: podruhé?:o) Ale jestli tě to potě...

Loxia: podruhé?:o) Ale jestli tě to potěší, já nejsem excelentní společník. Se mnou je vesměs nuda:o)
Gravatar

Loxia: nevěř jí, kecá, já jí znám jako ...

Loxia: nevěř jí, kecá, já jí znám jako vysmátou a dobrou společnici
Gravatar

poprvé, když jsi se byla podívat na Vale...

poprvé, když jsi se byla podívat na Valencia, byla jsem tam taky ten den :o) a excelentní společník taky nejsem, spíš mě láká poznat člověka, který mi vypěstovat každodenní závislost na čtení blogů :o)