Informace o článku
Ráno mě zmlátily kroupy… A prý bude hůř. Přípravy na počasí srovnatelné s loňským Kyrillem nic moc veselé: zásoba dřeva, protože bez činnosti výměníku...
draacedraace
...denní cint...denní cint
01.03.2008 16:32:0001.03.2008 16:32:00

o víkendovém počasí

Ráno mě zmlátily kroupy…

A prý bude hůř. Přípravy na počasí srovnatelné s loňským Kyrillem nic moc veselé: zásoba dřeva, protože bez činnosti výměníku bude zzzzima. Elektrika momentálně jde, ale čtyřhodinový výpadek v dopoledních hodinách naznačuje, že bude jistější se předzásobit svíčkami, baterkami a především již zmíněným teplem. A utěsnit vikýře. Loňská vzpomínka na chvíle, kdy jsem v běsnícím živlu ucpávala tok deště Finovo stájovou termodekou, aby se do střechy nelily litry vody… Hřmělo a blýskalo tak intenzivně, že nebylo třeba baterky.

No a můj „úžas“, při pohledu na strom, který padl kousek od místa, kde noc trávil můj kůň – no comment. On si vybral sice šikovné závětří, ale kde je závětří, tam jsou i stromy. Dilema „co s nimi?“ jsme rozhodli ve prospěch stáje, přestože plechová střecha ve mně kdovíjakou důvěru nebudí. Další noc, kdy se bude velice špatně spát, v obavě o zvířata. No aspoň že Klárce už je lépe.

Ranní rozhodování „jít-nejít jezdit" jsme s Kibickou rozhodly ještě před příchodem ke koním. Děkuji tímto své lenosti, protože to, co se vzápětí přiřítilo, bych klidně přirovnala k Nicotě v Nekonečném příběhu. Temno, hřmění… (v únoru!), a když blesk řachnul kousek od nás, tak se herky houfně vyflajzly na odhánění Fina od jeho snídaně a vzaly roha. Nestačila jsem ani otevřít hubu, protože mi ji ucpaly kroupy, takže jsem z hromady sena strhla plachtu a s Kibickou jsme přidřeply k zemi, aby nás ty svině kroupy neutloukly. Bych sakra nevěřila, jak to kroupou bolí, hlavně boltce uší – au, au, au. Smršť nám kradla plachtu, ale přiduply jsme ji vahou vlastních těl a držely zubty nehty. Tak jako odvážila jsem se vystrčit hlavu, ale koně jsem stejně neviděla, protože skrz bílou stěnu krup nebylo vidět víc než na deset metrů. A hřmělo a blýskalo a lilo a kroupilo… a my se tlemily. Vyhihňané podplachtoví. Kroupy za krkem, mokro i v kalhotkách, ale vysmáto.

A koně? Fakt nejsou blbí. Utíkali nahoru a doleva, kde byli křovořadím chráněni před bočním útokem krup, a když přestalo hřmít, přiběhli a počali se okamžitě hádat, čí je která hromada sena. Přes cestu z výběhu ležel kus stromu, tak snad už žádný nepřibude. Jinak nevím, kudy herky povedeme do stáje:o)

draace
Je tenhle přechod zimy do jara opravdu nutný?
A co na to Jan Tleskač?

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Mno....tady bylo taky veselo.. jsem v pr...

Mno....tady bylo taky veselo.. jsem v práci, takže to tady fičí jak na zámku...hehehe... vtipné... mno.. každopádně, kdyby ještě v rádiu pořád informovali o tom, že dneska na náš děcák spadnul strom, tak mi prosím nevolejte, jestli jsme v pořádku.... Strom poškodil jenom plot, děcáku se ani nedotknul :-D Ale jako hasičáci tady byli, jako ne, že ne :-D
Gravatar

Mně zase vichřice rozervala igelitovou p...

Mně zase vichřice rozervala igelitovou plachtu, která zakrejvala půlku (tu shnilou) střechy od stodoly. Takže tam teď opět teče jako o závod, teče mi i na Oktávku a trámová plíseň Má opět ideální podmínky k dalším expanzím. Aspoň se to rychle vyřešilo: nebude se betonovat podlaha, bude se urychleně dělat nová střecha :o))
Gravatar

frost: tak to buď rád, že ti vítr hned v...

frost: tak to buď rád, že ti vítr hned vysvětlil, že prioritní je vždy střecha. Představ si, jak se ti na nově vybetonovanou podlahu zřítí zchátralá střecha. A jestli máš v čudu trámy, tak si nechej krov vyrobit z vazníků:o)))
Gravatar

draace: no ona podlaha se měla betonovat...

draace: no ona podlaha se měla betonovat v tý "suchý" části stodoly, nad kterou je střecha dobrá (trámy) a nově potažená lepenkou, takže její pád nehrozí. Na tý děravý straně jsou bohužel některý trámy, respektivě jejich části, shnilý a plesnivý, bo do nich skrz děravou střechu posledních cca 7 let teklo. Vazník ? Co si pod tim mám představit ? :o))) Nevíš o nějaky dobrym kvalitnim regionálním tesaří ?