Informace o článku
dHěkuYu:)*_:O _rháááDa bYcH tjiě za$ nëGdY Widěla:O Knižní trh opředen skandály a aférami nebývá, málokdy dosáhne na titulní strany médií (tedy pokud ...
draacedraace
...denní cint...denní cint
25.02.2008 23:50:0025.02.2008 23:50:00

o knižních skandálech a dětských idolech

dHěkuYu:)*_:O _rháááDa bYcH tjiě za$ nëGdY Widěla:O

Knižní trh opředen skandály a aférami nebývá, málokdy dosáhne na titulní strany médií (tedy pokud Tesco neprodává plagiáty nejnovějšího hitu). Ale jak už to bývá, výjimka potvrzuje pravidlo, světová hysterie týkající se Harryho Pottera vpadla i k nám. Autorka příběhu J.K. Rowling se stala součástí denních zpráv, bulvárních drbů i ostrých kritik. Zatepla je nám servírováno, čím se „matka“ úžasného Harryho právě zabývá, a bombardování o každém jejím „kroku“ neminulo ani občany, kterým je existence Harryho Pottera ukradená stejně jako zprávy z kapitálových trhů. Obchody jsou zahlceny čarodějnickou tématikou a davové šílenství v podobě půlnočních front před knihkupectvími kvůli poslednímu dílu je kapitolou samo o sobě. Čekám, kdy se postava Harryho Pottera objeví i na toaletním papíru, protože marketingoví experti se nebudou štítit ničeho, co pomůže popularitu dětského idolu přibít na samotný vrchol hvězdného nebe.

Jak je to vlastně s dětskými literárními hrdiny? Kam se poděly, všechny ty knižní dětské idoly? Čtou vůbec ještě děti? Prý ano, ale knížky v jejich žebříčku popularity příliš nebodují. Zdomácnění internetu přineslo své klady i zápory; děti sice prostřednictvím počítačů dobrovolně čtou i píšou, ale jakožto uživatelé mobilů zcela ignorují existenci čárek a háčků, a dokonce mateřský jazyk „vylepšují“, viz *dHěkuYu:)*_:O _rháááDa bYcH tjiě za$ nëGdY Widěla:O* (přeložím: děkuji, ráda bych tě zase někdy viděla). I povinná školní četba se přestěhovala na internet, čímž odpadla nutnost prokousávat se obsahem skutečných knih, a o úpadku zmíněných knižních idolů nemá význam se zmiňovat, zlaté časy Foglarovek a Mayovek jsou zřejmě nenávratně pryč.

Nakonec buďme rádi za Harryho Pottera. Že je ze strany kupujících zájem o pravé a nefalšované knížky, vonící tiskařským strojem a novotou, že se netrpělivě čeká na jejich vydání a že vývoj obsahu sleduje celý svět. A že Harryho Pottera nečtete? Nevadí. Jakožto zasloužilí čtenáři si svůj šálek kávy najdete, i bez komerčně zmedializované bubliny.

draace
Které toho Pottera čte taky.
Tedy až fakani navalí šestý díl.

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Každá nová generace přináší další vývoj....

Každá nová generace přináší další vývoj. Pro generaci nad námi jsme my ti špatní, atd, atd :o))) Mě jen tak napadlo, když si tak psala o tom, že děti nečtou. Dost často si připadám jako "ta lepší", protože přečtu kvanta knih. Ale není to chyba? :o)
Gravatar

Taky jsem vždycky četla a čtu kvanta kni...

Taky jsem vždycky četla a čtu kvanta knih. Pottera jsem sice nečetla ani jeden díl, ale zas to byla první kniha, kterou přečetl můj brácha :-) A to prosím díky mně...Harry se mi zdál vhodným dárkem k Vánocům pro 11-tiletého kluka :-)
Gravatar

Kay: až se jednou dostaneš, k přečtení H...

Kay: až se jednou dostaneš, k přečtení HP, tak nebudeš litovat. Ty první dva díly jsou nepopsatelně příjemné čtení, do toho čtenář spadne po uši, ty další už složitý horor, ale vybalancovaný faktem, že Rowling je fenomenální vypravěčka a ještě fenomenálnější autorka. A až fakani půjčí ty zbývající dva díly, tak budu ještě chytřejší. Snad to nebude až po premiéře v kinech:o)
Gravatar

Lena: kvůli knížkám jsem byla tlusté a l...

Lena: kvůli knížkám jsem byla tlusté a líné dítě. Nechodila jsem ven, nechodila jsem se honit s dětmi, raději jsem ležela doma a četla. I koně jsem občas vyměnila za vlastní pohodlnost. Teď je to opačně. Nestíhám číst... a stydím se za to. Takže chyba to určitě není:o)