Informace o článku
Je to pár dní, kdy mi na chatu byla připomenuta existence knížky „Daleká cesta za domovem“. Příběh plný králíků, ramlic, mrkve a především touhy po do...
draacedraace
...denní cint...denní cint
19.02.2008 23:45:0019.02.2008 23:45:00

o příručním taháku trošku jinak

Je to pár dní, kdy mi na chatu byla připomenuta existence knížky „Daleká cesta za domovem“. Příběh plný králíků, ramlic, mrkve a především touhy po domově – senzační odlehčené, avšak zároveň moudré čtení. Jakožto spratek jsem knížku zhltla a ztratila; nyní jsem však ve své skromné knihovně objevila jeden ze žlutých výtisků tohoto skvostu. Samozřejmě jsem pátrala, komu jsem ji nevrátila, a zjistila jsem, že knížek, které prokazatelně nejsou moje, ukrývám více. Kromě žlutých králíků ještě i Dvě věže, Návrat Krále a Silmarion. Jedna z nich je Frostova, zbytek jednoho z mých ex, protože ten své knihy duchaplně označil razítkem se svým jménem. Vskutku šikovný vynález: u knížek bez razítka bych si totiž lámala hlavu nejen nad otázkou, čí jsou, ale hlavně proč třetí díl Pána Prstenů razítko nemá. Inu, dedukce občas bývají na osvěžení paměti víc než zajímavé:o)

Ovšem tím zážitek neskončil. Z jedné knížky vypadl papírek, na němž byly obyčejnou tužkou a mým písmem načmárány tyto věty:

Sorry, I just speak basic English, but I learning about ten sentencis.
For Next years I´ll be feel sorry, I am not English speaking.
May I take a picture with you?

A tady jsem se od srdce zasmála, když se mi rozsvítilo. Připomínám, že angličtina z mé hlavy vypochodovala hned po opuštění školy a nikdy se nevrátila: proto tento příruční „tahák“. Věčná škoda, že jsem nedostala šanci ho využít v praxi:o)

draace
PS: Tahák nesouvisel s Jacksonem, protože jemu stačí ukázat plakát hrajících si fakanů.
A je potřeba se probít skrz ochranku, což nejde; navíc v tom jekotu a řevu za zády není nic slyšet (tahák by byl k ničemu).

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

draace: bingo, tak záhada je rozluštěná ...

draace: bingo, tak záhada je rozluštěná :-) Když jsem nedávno reorganizoval knihovnu, absenci Návratu krále jsem zaznamenal a samozřejmě jsem si za boha nemoh´ vzpomenout, komu jsem to půjčil. Jako bylas jednou z kandidátek, ale jistej jsem si nebyl. Tak teď už jsem ;-) Jinak Dalekou cestu za domovem jsem měl taky, taky jsem ji zhltl jedním dechem postupně několikrát ale teď už v mý knihovně není a já netuším, kde je jí konec :-( Ale doteď si pamatuju na úžasnou gradaci napětí při výpravě do Efrafy a jakožto děti ZŠ povinné jsme se s oblibou častovali hláškou: "Jdi na niflej!" :o)
Gravatar

U nás na ZŠ jsem Dalekou cestu znala nej...

U nás na ZŠ jsem Dalekou cestu znala nejspíš jenom já:o( Každopádně pro klid duše se podívám, jestli v ní opravdu je razítko, abych měla na duši klid. Jestli jsem na něco extrémně nadávala, tak na nevraceče knížek...:o) Kaju se a stydím.
Gravatar

draace: Aby nedošlo k omylu - poznámka, ...

draace: Aby nedošlo k omylu - poznámka, že jsem Dalekou cestu za domovem měl, ale teď už ne nemířila k tomu, že bys tu moji mohla mít Ty - já vím jistě, že ve svym nynějším bydlišti jsem ji už v knihovně neměl - nikdy, takže v tomhle jsi nevinně razítko nerazítko :o)) Víc mě žralo, že mi kamsi zmizela kniha Třetí přání od Fulghuma, kde jsem si něco nutně potřeboval vyhledat. Pátral jsem v paměti, kdy, komu a proč mohla být kniha zapůjčena. Bylo to komplikovaný - půjčila si ji jedna kamarádka, která mi ji rok poté na rockotéce chtěla vrátit, ale byla u toho jiná a ta po ní hned chňapla. No kolik tohle dalo mailů a investigativního úsilí, než jsem to po TŘECH letech dostal zpátky, o tom by se jednomu nezdálo. A pointa příběhu je, že když se mi kniha konečně vrátila do ruky, už jsem vůbec netušil, co jsem si to v ní chtěl tak nutně najít :o))
Gravatar

To je mazec. Co jsem vylezla ze základky...

To je mazec. Co jsem vylezla ze základky, přestala jsem číst, protože knihovna o víkendu otevřeno nemá. Ale Fulghum mě neminul:o)
Gravatar

frost: prosím tě, přeložíš mi ty tři vět...

frost: prosím tě, přeložíš mi ty tři věty? Já tuším, o co jde, ale doslovně to nevím. A ještě co znamená "MJ is thriller. Can you dig it?" (poté smích):o)
Gravatar

draace: ty 3 věty jsou polonesmysly plný...

draace: ty 3 věty jsou polonesmysly plný gramatickejch chyb - Promiňte, mluvím jenom základní angličtinou, ale učím se okolo deseti vět. Další roky mě bude mrzet, že nemluvím anglicky. Můžu si s tebou vzít obrázek ? Tak tohle z toho vyjde, když se pokusím o grmatickej překlad. A to dole ? No, volně bych to přeložil asi jako MJ je děsnej, můžete ho kopnout ? :o)))
Gravatar

frost: mazec:o) ty 3 věty mi z češtiny p...

frost: mazec:o) ty 3 věty mi z češtiny přeložil člověk, který několik let pracoval v UK:o)
Gravatar

draace: ani se neptám, jako co tam praco...

draace: ani se neptám, jako co tam pracoval :o))