Informace o článku
Pravidelní návštěvníci lide.cz jistě ví, o co jde: odpočítávač vydání posledního dílu Harryho Pottera (knižně v českém překladu). Spekulace o záměru R...
draacedraace
...denní cint...denní cint
30.01.2008 23:52:0030.01.2008 23:52:00

deset, devět, osm, sedm, šest.............




Pravidelní návštěvníci lide.cz jistě ví, o co jde: odpočítávač vydání posledního dílu Harryho Pottera (knižně v českém překladu). Spekulace o záměru Rowlingové v příběhu Harryho Pottera pokračovat ponecháme stranou a soustředíme se čistě na počitadlo. Mám ho totiž ráda. Že by draace bylo až takovou fanynkou Harryho Pottera? Půjde draace stát frontu před knihkupectví, v hábitu a ve stylovém klobouku a s párou u huby, když už zase ráno mrzlo?

Nikoliv. Proti Harrymu Potterovi nic nemám, ba naopak. První knížky jsem si skutečně užila, četla jsem nonstop třeba celou noc a příběh mě pohltil, krásné, stravitelné a příjemné čtení. Od třetího dílu autorka přitvrdila, nejen v ději, ale i jazykově, knížky přestaly být pro děti a čtení bylo náročnější, už nešlo zhltnout za 24 hodin. Fenomenální vypravěčka Rowling ze sebe vydávala maximum, a z čeho mám obzvláště radost – podařily se i kino verze (zejména díl „vězeň z Azkabanu“, aneb příběh Vrby Mlátičky). Rozhovor s českým překladatelem v Krausově „Uvolněte se, prosím“ mě rozsekal, protože jsem si několikrát lámala hlavu, kdo vymýšlí české termíny, kdo si dává tu práci přenést neexistující pojmy do jazyka českého autenticky (viděla jsem slovenskou verzi HP a musím nadšeně konstatovat, že překlad prostě máme originálnější: kromě „škrken“, které dosud nikdo neviděl a nikdo neví, jak vypadají, jsem fanynkou „mozkomorů“:o) A nemohu nezmínit perfekcionalistický překlad knížek Terryho Prattchetta, jimž korunuje Mrakoplaš a jeho nedostudovaná Neviditelná univerzita, s čímž souvisí titul, který má čaroděj uveden na klobouku:“MÁK“. To jakože „mág“ s pravopisnou chybou. Jednoduché, geniální, vtipně české.

Atmosféru kolem Harryho Pottera mi kazí fakt, že poslední díl, který fakani půjčili, byl Fénixův řád. Takže s „poslední“ knížkou si fakt neškrtnu, bo mám dějový skluz.

Takže jsem se konečně propsala k pointě celého tohoto výplodu (připravte se, bude to nečekaně dramatické a budete šokováni dějovým zvratem). Počitadlo totiž odpočítávalo ještě jednu událost, která se náhodně trefila do totožného termínu s vydáním sedmého Harryho Pottera. Od zítřka frčí nová řada LOST…:o) Sice jenom osm dílů, vinou stávkujících scénáristů, ale lepší než drátem do oka. Doufejme.

draace
Prison Break jsem opravdu sledovat nezačala.
A Harryho přečtu doufejme dřív, než bude v kinech:o)

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: