Informace o článku
Pravidelní návštěvníci blogu jistě tuší, odkud vítr vane. Nejednou jsem tady zmiňovala osobní zkušenosti s institucemi typu „sociálka“ apod., což je v...
draacedraace
...denní cint...denní cint
28.01.2008 19:38:0028.01.2008 19:38:00

o úřednicích a úřadech

Pravidelní návštěvníci blogu jistě tuší, odkud vítr vane. Nejednou jsem tady zmiňovala osobní zkušenosti s institucemi typu „sociálka“ apod., což je v případě Karlovarska "výkvět" svého druhu. Leden je účetnicky měsícem náročným, především kvůli inventarizacím pohledávek a závazků, a tento formát dokladu nalézají OSVČ i doma ve schránce. Ano, platby zdravotního a sociálního, a tentokráte jsem utrpěla šoky hned dva. Zaprvé dokument ze sociálky: byl totiž správně. Žádné čmouhy od retušování omylů bílým mazátkem, žádné chyby v číslech, no nevěřila jsem svým vlastním očím. Nicméně mi vcelku brzy došlo, proč tomu tak je: po extempore v srpnu, kdy mi přehled plateb záloh museli předělávat dvakrát (než to bylo správně), se v souboru již nic neměnilo, takže stačilo změnit datum na 31.12.07 a vytisknout znovu. Sláva, úřednice prokázaly určitý stupeň inteligence. Nicméně po kontrole téhož přehledu, tentokrát ze zdravotního, se kterými jsem nikdy neměla problém, se mi podlomila kolena: visel tam dluh 6.800 Kč.

Zachovala jsem klid: jsme lidi, a lidi se mýlí. Dle kalendářních měsíců to vypadalo, že mě prostě zapomněli vyškrtnout z evidence OSVČ, takže jsem pilně zapátrala po podacím lístku, a BINGO. Záhada vyřešena. Kdepak, u nich chyba nebyla, paní úřednice měly záznamy v pořádku. To jenom draace, které má ve firmě na starosti korespondenci, zaslalo odhlášku do zcela jiné zdravotní pojišťovny. Jestli mě paměť nešálí, měnila se v dané době adresa VZP a právě kvůli těmto manévrům jsem na obálku se žádostí přilípla adresu zcela jinou. Dopis tudíž DOPORUČENĚ dorazil jinam než měl. A tady mě chytá amok. Myslíte, že kohokoliv ze zaměstnanců karlovarské VZP napadlo mě o omylu informovat? Kdyby tam nebyla adresa plus šablona zcela jiné zdravotní pojišťovny plus firma, která mě zaměstnala, tak držím hubu a krok, notabene v případě DOPORUČENÉHO dopisu. To by však dopis nesměla řešit kráva, kterou by zřejmě abnormálně namáhavá práce typu „vraťte obsílku adresátovi“ vysílila. Je to zhruba dva roky zpátky, kdy se kolegyni podařil navlas stejný manévr (zaslala přehled pro změnu do Vojenské zdravotní pojišťovny), a kdy paní z VoZP nebyla líná zvednout telefon a zavolat:“Nezlobte se, ale tihle zaměstnanci u nás vůbec pojištěni nejsou… Nebude to omyl?“

Bohužel ne každý institut má štěstí na slušné a pečlivé úředníky. Mně nezbude než doufat, že za půlroční prodlení nebude pojišťovna požadovat penále, nedejBože po mě chtít i zaplacení těch záloh. To bych nejspíš naplánovala „přátelskou“ návštěvu karlovarské VZP.

draace
Ale jinak jsem klidná.
Uuuuuuuplně klidná. Muhehe.

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

No myslím, že v případě takového omylu b...

No myslím, že v případě takového omylu by mělo být samozřejmostí, že dají vědět zpět, když se jedná o omyl. Další věcí je, že tu věc klidně mohli postoupit správné zdravotní pojišťovně. Já bych si šla určitě stěžovat nebo bych napsala dopis. Tohle by mi fakt hlo žlučí.