Informace o článku
Nikoliv hobitova… Moje:o) Ano, téma budou opět České dráhy. Nerada remcám na adresu vláčků. Co si budeme namlouvat: za ujetých 500 kilometrů vás žádný...
draacedraace
...denní cint...denní cint
03.01.2008 5:32:0003.01.2008 5:32:00

cesta tam a zase zpátky

Nikoliv hobitova… Moje:o) Ano, téma budou opět České dráhy. Nerada remcám na adresu vláčků. Co si budeme namlouvat: za ujetých 500 kilometrů vás žádný jiný dopravce v cenové relaci 420 Kč nepřepraví (platí i v případě žlutobusých hnusáků). Ovšem cestování vlakem bývá nejednou náročné a na vině nejsou pouze ČD.

Do kupé jsem usedla v 6:55 ráno, za účelem být před polednem v Praglu a hopnout hned do dalšího vlaku (a být v 16 hod doma). Kromě faktu, že v kupíčku prvních čtvrt hodiny nesnesitelně pískalo topení (a to prosím i skrz bassové Kossy), se v Olomouci rychlík zadřel, bo čekal na zpoždění OS, což mi hlava nebere. Dráhy přece vyhrožovaly, že maximum čekání bude 5 minut… Zrovna včera by se mi tohle nařízení hodilo, protože jsme do Praglu dojeli se zpožděním, kvůli kterému mi frnknul nejen vlak, ale i kino, ve kterém jsem se mohla krásně zašít při Zlatém kompasu. Takhle jsem nestihla ani jedno, grrr. Marně jsem ve Slováči hledala vhodně dlouhý film, a následující dvě hodiny jsem se courala ve snoby narvaném nákupním centru na Náměstí republiky (koupila jsem si knížku, heč). Spěšňákem jsem se posunula o cca 50km a další hodinu jsem strávila čekáním na poslední spoj, který byl přetopený (to jakože teplo, nikoliv voda) a nacpaný puberťačkami jedoucími na intr. Mně nevadí puberťačky, ale jejich hluční plyšoví medvídci ano. Každý vyluzoval jinak odporný zvuk, takže když jim zmáčkly pupíčky všechny najednou, zbláznil by se z toho i hlušec. Co to je za módu? Proč raději nevzdychaly nad tématem Tokio Hotel? Vždyť Tom má tak krásné dredy… (jsem se prosím dočetla na toaletě).

Ovšem největší perlou včerejška byla již zmíněná Olomouc, kde přistoupili mentálové. To jako skuteční mentálně zaostalí lidé. Za normálních okolností jejich přítomnost neřeším, naopak považuji za správné je začleňovat do normálního života (vychovatel jim přišel připomenout, že jízdenku ukázat panu průvodčímu), ale jejich nadšení pro otevřené okno, když venku mrzne až praští, to opravdu tolerovat nedokážu. Slečna sice byla pěkně ostříhaná a upravená, ale citelně jí scházela praxe s deodoranty; budiž, tohle jsem byla pro kousek tepla ochotná překousnout. Jenomže to by tam muselo nějaké být… Mladík byl skutečný expert ve větrání. Do chodbičky vlaku se tělesně vešel pouze on sám, takže pokud někdo šel, otevřel dveře do kupíčka, zacouval, počkal, a šup zpět k otevřenému oknu. Průvan vykradl teplo skutečně efektivně, a táhnutí mrazu přímo na mě ve mně vzbuzovalo agresi. Ano, v duchu jsem si předříkávala „oni za to nemůžou“, ale vysvětlujte to mému nosu, proč mu v ně topícího vlaku namrzá sopel.

Vydržela jsem to tři stanice, než jsem se studeným (doslova) tónem zeptala mladíka, jestli je opravdu tolik nutné větrat, a jestli by byl tak laskav, a neotvíral to zk… ehm okno. Zřejmě pochopil, že mu jde o život, protože se omlouval, prý „když on tady pořád někdo chodí“. Ano, pravdu měl. „Někdo“ tam opravdu pořád chodil, ale z 99% to byl on. Pravdou je, že od té chvíle okno neotevřel, ale jeho deprimující pochůzky pokračovaly dál. Každých 5 minut kupé hlučně otevřel, hlučně zavřel, aby byl zanedlouho zpět a akci perfekcionisticky zopakoval: on totiž poctivě zavíral, aby mi nebyla zima. A zlobte se na něho, když se snaží… V duchu jsem si přála, aby si zlomil nohu, pak by možná setrval na jednom místě.

Jeho kolegyně nebyla i nic méně zábavnější. Část cesty prospala, ale po procitnutí neustále propadala panikám „nebýt tam s tou ošklivě se tvářící slečnou sama“, tudíž většinu „pochůzek“ absolvovala s ním. Co bylo na jejích příchodech pikantním? Hmotnost a síla, s jakou dopadala do sedadla (pokaždé, když dosedla, jsem já nedobrovolně nadskočila). Trpěla jsem neuvěřitelně sžíravou touhou jít na ně žalovat, aby to slízli, ale „dozorce“ seděl bohužel ve vedlejším vagóně.

Kdy jsem dorazila domů? V 18 hod večer. Vyčerpána na 99% a obohacena novými zkušenostmi: do základní výbavy pasažéra ČD si přidám špunty do uší a společenskou hru pro postižené občany. Pak již jistě budu nad věcí.

draace
Žlutobusých se píše s „í“ anebo s „ý“?
Docela jsem si nad tím lámala hlavu:o)

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Žlutobusých podle vzoru mladých, takže t...

Žlutobusých podle vzoru mladých, takže to máš správně :o) Nikoli však ekonomickou rozvahu. K.Vary Praha = 125 km. 4x125 km = 500 km a u luxusních žlutých autobusů při použití otevřené jízdenky zaplatíš za tuto ujetou vzdálenost 4x80,-, t.j. celkem 320,-Kč. Což je o stovku míň. Jinak zážitky z vlaků fakt hustý, to už by skoro chtělo samostatnou sekci :o))
Gravatar

Jedině kdyby bylo reálné CELOU trasu abs...

Jedině kdyby bylo reálné CELOU trasu absolvovat žlutobusým hnusákem... Bohužel praxe je jiná:o) Žlutohnusem bych jela maximálně KV - Praha, což by mi finančně opravdu trn z paty nevytrhlo. O počtech nutných přestupů nemluvě a o zdraženém jízdném od 2.1. tuplem:o)
Gravatar

:o)))) teď mi to něco živě připomnělo.. ...

:o)))) teď mi to něco živě připomnělo.. "Něco", čili cestu na Mostec, z Prahy do Rakovníka, tam na navazující (což volně přeloženo znamená "naskakujte za jízdy") lokální spoj a s ním pěkně nějaké ty tři hodiny na Mostec, na jedinou vlakovou zastávku na znamení, kterou jsem kdy v životě měla to štěstí znát. A celou cestu bez možnosti úniku v jednom voze s trampy, co zpívali a hráli.. nikdo nemůže říct, že jsem nepřející, ale panebože, jak já jim tenkrát ze srdce přála alespoň TROCHU hudebního sluchu.. :o))
Gravatar

Na žluťásky mi nesahej..ccccc :-D Aspoň ...

Na žluťásky mi nesahej..ccccc :-D Aspoň je tam teplo a v pátek ráno jsem se i docela prospala, protože jsem seděla sama..huustýý. Akorát večer s návratem z Brna byl problém. Když jsem v 17:30 přišla na nádraží, bylo mi oznámeno, že D1 je uzavřená ve směru na Brno a všechny autobusy jsou tam zaseklé. Nějakej zapomenutej náhradní přijede za 20 minut, ale vezme ty lidi, co tam čekají od 16h.. Takže smůla.. prý kdo má kreditovou jízdenku (já taky) má si to raději zrušit a jet domů vlakem..jinak se do Prahy už dneska nedostane..hehehe.. To jsem ČD i děkovala.. i když 4OO,- je proti 50,- ve žluťáskovi sakra rozdíl :-( (A ta mrcha za přepážkou mi ani nebyla schopná říct, abych si nekupovala místenku, protože devítivagónový vlak je obsazen dohromady asi 30ti lidmi..grrrrr)
Gravatar

Kay: lásko, na žlutohnusy ti asi bohužel...

Kay: lásko, na žlutohnusy ti asi bohužel sahat budu:o) Kvůli nim umřelo hodně spojů, já se v neděli večer dostanu z Prahy pouze vlakem a budu muset vyjíždět už ve čtyři:o( Ukázkový příklad faktu, že když má někdo prachy, může všechno...
Gravatar

Kay: teď mi to docvaklo... Čím jsi to je...

Kay: teď mi to docvaklo... Čím jsi to jela, za 400 Kč? já mám Brno - Praha za 236Kč (zákaznická), ale že by plná cena pro nárazové jízdné byla o tolik vyšší?
Gravatar

kay: konečně někdo, kdo taky zastává náz...

kay: konečně někdo, kdo taky zastává názor, že "žlutá je dobrá" :o)) draace: asi se budu opakovat, ale nejvíc "použitelných" - t.j. zastávkových spojů na trase Praha - K.Vary "umřelo" díky nástupu skvělé, úžasné a neskutečně přátelské společnosti Asiana alias Letuška alias Megabus nebo jak si to teď říkaj. Na tom trvám a to jsou prokazatelná fakta. Až mi předložíš písemné potvrzení nějakého chudáka malého dopravce, který výslovně uvede, že zrušil spoj kvůli těm ošklivým a zlým žluťákům, budu tomu věřit... Student Agency = levné jízdné, komfort, pití a noviny zdarma a (vesměs) pohledné stewardky po ruce ;o))
Gravatar

Neserte mě:o) Vrtá mi hlavou, proč SA po...

Neserte mě:o) Vrtá mi hlavou, proč SA použila takovou krásnou barvu. Proč nemají zelenohnusbusy? Vy dva byste se jimi vozili rádi a mně by se hnedle líp blilo. Ani písemné potvrzení shánět nebudu, protože by názor ani jedné strany nezměnil. A jestli je nepřestanete TADY vychvalovat, tak udělám BLACKLIST, a budu zlá a vošklivá cenzorka. Muhehe.
Gravatar

Já tedy jezdím nejraději vlakem. Sice mi...

Já tedy jezdím nejraději vlakem. Sice mi drásají nervy poslední dobou čím dál častější zpoždění, ale přeci jen jízda vlakem má své kouzlo. Po špatných zkušenostech jezdím pokud možno první třídou. Sice si jeden připlatí, ale je to v klídku.
Gravatar

draace: Zlá ? To Ti nikdo nesežere... O...

draace: Zlá ? To Ti nikdo nesežere... Ošklivá ? Tak to už tuplem ne. A cenzorka ? Vždyť je všeobecně známo, že komentáře u příspěvků v draace diary jsou demokratickou platformou, kde každý může bez bázně a hany vyjádřit svůj názor, a to i neztotožňující se s názorem "redakce", aniž by riskoval, že bude sežrán, natožpak smazán. Ale buď ráda, že SA nemá busy modrý, to fakt nevim, co bys dělala... :o))