Informace o článku
Dnes Vám nenaservíruji pondělí žvást, nýbrž víkendové drama. V sobotu jsem totiž obědvala s rodiči, a to tatínkův premiérový valašský guláš. Jak vlast...
draacedraace
...denní cint...denní cint
19.11.2007 17:20:0019.11.2007 17:20:00

bacha na guláš... a bacha na zuby

Dnes Vám nenaservíruji pondělí žvást, nýbrž víkendové drama. V sobotu jsem totiž obědvala s rodiči, a to tatínkův premiérový valašský guláš. Jak vlastně vznikne valašský guláš v Karlovarském kraji? Jednoduše: v novinách se dočtete o gulášovém klání ve ValMezu, a dle vítězného receptu uvaříte oběd.

Což o to, guláš to byl chuťově skvělý. Kromě masa obsahoval i zeleninu, krásně voněl a já jsem si pošušňala. Ale tím veškeré požitky skončily, protože zbytek dne jsem kvůli plnému břichu trpěla. Zcela jistě vás napadnou střevní problémy, ale vedle jak ta jedle: na vině byly zuby. Tedy ani ne tak zuby, jako spíš maso, které se do nich zavrtalo, a to prosím natolik důkladně, že jsem musela využít brutálních a surových metod, abych kousky guláše vyšťourala kompletně ze všech zubních prostorů. Můj chrup po několika kontaktech s koňským tělem nepatří k těm zrovna nejideálnějším, ani rovnátka nebyla mým hitem, takže mezi mými zuby, v nich a pod nimi by se klidně dalo pašovat.

Kromě zubní nitě jsem využila i mezizubní kartáčky. Půl hodiny jsem zbytky potravy dolovala ze všech kritických míst, občas až do krve, a v rámci prevence jsem prošťouchala i občas zlobící dáseň nad rostoucím zubem moudrosti. Zásadní chyba… Jakožto desinfekci jsem používala pouze ústní vodu, tedy žádný dryák, a právě pod kritickou dásní zřejmě došlo k infekci. Zatímco v sobotu večer mě pobolívala čtyři místa, tak v neděli už půl huby, a to výhradně v okolí moudráku. Potíže jsem přisuzovala brutálnímu postupu čištění a že to nějak vydržím.

Ráno jsem vstala s pocitem, že si ze mě můj organismus střílí. Kvůli dásni se nedalo polykat zleva a kvůli dalšímu útoku ze strany chronických streptokoků se nedalo polykat ani veprostřed, ba ani napravo, tedy co se týče krku. Včerejší zábalové akce se snahou nahradit kloktání slivky vodkou (nefunguje, ověřeno v praxi), se až tak účinkem neminuly, ale dáseň celou mou píli kazila. Takže jsem narychlo vyvařila koňské injekční stříkačky a že pod dáseň nacpu co nejvíce peroxidu: přece se nenechám prudit celý týden nějakým zánětem. Nápad super, ale nacpěte takhle velkou stříkačku do huby a trefte se s ní pod dáseň, když má injekce hrdlo větší, než je otvor v dásni. Proč vlastně lidi nemají tři ruce? Jedna by držela pysk, druhá stříkačku, třetí kartáček, který dáseň nadzvedne… A ještě by to chtělo oko na stopce, jako mají šneci: vytáhnout ho a nasměrovat také do huby, aby bylo vidno, do jaké míry je zásah úspěšným. Pár minut to vypadalo, že si dřív vypáčím zuby, ale něco málo se dovnitř zřejmě vpravit podařilo, protože dáseň další hodinu zuřivě tepala a pěnila. Tak snad v můj prospěch.

Ptáte se, co zubařka? Byla jsem tam nedávno, na RTG. Prý až zub popoleze, dáseň mi ustřihne a bude klid, bo zub roste správně. A na to se těším, protože budu moci dásni udělat „kyš, kyš, kyš…“

Daja Swito
Nepříčetná, když se sama nemůže řezat a párat.
Tedy jak kdy:o)

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Tak co draace jak se vede ?

Tak co draace jak se vede ?
Gravatar

kolik ti je vlastně draace ? :o)))

kolik ti je vlastně draace ? :o)))
Gravatar

Radka: tak se mi konečně tvůj blog rozba...

Radka: tak se mi konečně tvůj blog rozbalil. Grafiku máš sice originální, ale strašně složitou, na slabší počítače je to docela záhul. Až dneska jsem se mohla podívat na "podzimní" image:o) Jak se vede? No těším se, až bude po zkouškách a koně strčím ke Klárce. To bude vegáč, to bude náááádhera...:o)
Gravatar

Valašský guláš v Karlovarském kraji..to....

Valašský guláš v Karlovarském kraji..to..to je tunel. Btw. slivka se musí ordinovat průběžně, ne nárazově, jinak nefunguje :o))) Radka: na jedné fotce jde vidět, že vedle zahrady máte parádní středověkou tvrzičku ;o)
Gravatar

Fluff: my, co nechceme být alkoholik, um...

Fluff: my, co nechceme být alkoholik, umíme slivku využít i nárazově, a funguje super. Zřejmě jsi špatně pochopil vážnost situace: nefunguje množství slivky NULA. To jakože už žádná není. Došla... nevím sice kam, ale není.
Gravatar

výborná alternatíva slivky je konzumný l...

výborná alternatíva slivky je konzumný lieh jemný, 80% ;o)
Gravatar

kltko: to už bych nerozdýchala. Ochutnal...

kltko: to už bych nerozdýchala. Ochutnala jsem 70% pálenku, fuj tajbl. Všechen tvrdý chlast je fuj tajbl, a kloktat 80%, to si raději vypáčím mandle pajcrem:o)