Informace o článku
5. celoroční posilování imunity Dle mého názoru vůbec NEJDŮLEŽITĚJŠÍ položka týkající se alergií. Co je vlastně alergie? Alergie je neadekvátní obrann...
draacedraace
...denní cint...denní cint
06.06.2007 22:19:0006.06.2007 22:19:00

alergik a zvíře? ANO, lze :o) /dokončení/

5. celoroční posilování imunity

Dle mého názoru vůbec NEJDŮLEŽITĚJŠÍ položka týkající se alergií. Co je vlastně alergie? Alergie je neadekvátní obranná reakce na látky, které organismus považuje za nepřátelské: slzy a hlen mají za úkol „odplavovat“ alergen pryč z těla. Významnou roli během takové reakce hraje celková imunita, tedy látky, které se o obranu organismu před nežádoucími vlivy „starají“, a tady platí logické pravidlo: čím silnější armáda, tím lepší obrana. Dodávejte tudíž organismu co nejvíce prostředků podporujících celkovou imunitu: kromě vitamínů a minerálů i produkty tzv. doplňkové (osobně mám nejlepší zkušenosti s výrobky obsahujícími echinaceu nebo wobenzym). Vřele doporučuji přípravek Immunity star, který mi kromě vleklého boje s dušností zcela vymítil protivné angíny a počet chřipek a rým snížil na jednu až dvě ročně (podotýkám, že skutečný efekt se projevil až po třech letech konzumace, aniž by bylo nutné kapsle dlabat denně).

Rada: silnější obranyschopnost vám značně ulehčí život s alergickými projevy, tahle investice se rozhodně vyplatí.

6. řádný odpočinek

Netřeba vysvětlovat, že alergická reakce vyčerpává a vyšťavňuje organismus. Záchvat dušnosti trvající půl hodiny vás fyzicky vyřídí víc, než kilometr běhu do schodů, proto je nutné tělu vynaloženou energii dodat zpátky. Dobití „baterek“, nutné k příštímu úspěšnému zmobilizování obranyschopnosti, však ke korektní regeneraci vyžaduje prostředí, ve kterém tělo nebude nuceno řešit dráždivé vlivy okolí, tedy alergeny. Laicky vyjádřeno – musí zcela vypnout, a tomu je nutné odpočinek přizpůsobit. A zde si dovolím vychválit čističky vzduchu, nezávisle na faktech, že bydlím se zvířaty, v obou pokojích mám koberce a na utírání prachu dvakrát denně opravdu nemám čas:o)

Rada: alergikům doma nekuřte, neviřte prach a větrejte pouze brzy ráno, když padá rosa. V místnosti, kde spí, ponechejte „atmosféru“ takovou, na jakou je jejich organismus zvyklý, omezte „jedovaté“ alergeny, a pokud bude vzduch pročišťován mašinkou - bod k dobru.

7. psychická pohoda (a podpora) je důležitá !!!

Psychika totiž s alergickými projevy úzce souvisí, a nejednou funguje i jakožto spouštěč. Prioritní je naučit se s alergickými obtížemi žít, nelitovat se, nepropadat záchvatům zuřivosti a bezmocného vzteku (což je ve stavu vyčerpání občas složité i pro mě:o), protože zrovna vztek alergické projevy zhoršuje. Duševně vyrovnaný člověk všeobecně vydrží víc, alergie nevyjímaje.

Nejhůře se negativní dopady psychiky ve spojitosti s alergiemi bohužel podepisují na dětech. Pokud jste rodiče, bedlivě si všímejte, jakým způsobem se váš potomek vyrovnává s potížemi tohoto druhu, a vytvořte mu co nejklidnější prostředí bez stresů. Děti na vjemy svého okolí reagují podstatně citlivěji a nebývá výjimkou, že i duševní otřesy bez přítomnosti konkrétního alergenu mohou vyvolat záchvaty či obtíže jiné (psychický „poplach“ vyburcuje v organismu totožnou pohotovost, jako v případě „útoku“ alergenu, a malér je na světe).

Rada: nelitujte se, nenechte se litovat a nepoddávejte se své indispozici. Jsou i horší věci:o)

8. stanovte si přesnou hranici, ohledně kontaktu s alergenem

Vy sami nejlépe víte, co všechno a kolik toho „vydržíte“. V kritických obdobích se k sobě chovejte ohleduplně a nepřeceňujte svůj zdravotní stav. I já jsem koně přizpůsobila svým problémům, jsem s ním sice každý den, ale během pucování v pylové sezóně nosím roušku, vyhýbám se senu, půdním prostorám a nevhodnému počasí. Fyzicky náročné úkony rozplánuji tak, aby co nejméně týraly alergiemi mučený organismus a snažím se nepřepínat se ani tělesně, ani duševně.

Několik rad závěrem:

Studená voda a chlad mírní otoky a uklidňuje: víc než zuřivě utírat oči a vztekle ždímat nos je lepší na obličej připlácnout studený mokr ručník a počítat do padesáti. Zaručeně funguje!:o)

Kravské mléko zahleňuje organismus, naproti tomu kozí mléko je pro alergiky z hlediska posilování imunity ideální. Ověřeno v praxi:o)

draace
Chrchlal, prskal a kašlal obecný.
A navíc alergická na Dithiaden, jediný lék (tlumič), který se alergikům často podává. No bývalo se mnou veselo:o)
Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: