Informace o článku
o alergicích a alergenech Sezóna nám nastala, i tak by mohl vypadat titulek. Od útlého věku mě deptá senná rýma, vleklé chronické bronchitidy, záchvat...
draacedraace
...denní cint...denní cint
06.06.2007 22:20:0006.06.2007 22:20:00

alergik a zvíře? ANO, lze :o)

o alergicích a alergenech

Sezóna nám nastala, i tak by mohl vypadat titulek. Od útlého věku mě deptá senná rýma, vleklé chronické bronchitidy, záchvaty a dušnost. Jedenáct měsíců v roce mi teče z nosu i z očí… Již jako předškolní dítě jsem nejednou byla dopravena na pohotovost, u doktora třikrát týdně na vakcínách, horko těžko bych spočítala, kolik toho do mě vbodli. Alergologická vyšetření prokázala zvýšenou citlivost na seno (prach), peří a srst (roztoči), pyly (můj nejagresivnější spouštěč) a svého času i čočka. Teoreticky bych měla žít v absolutně čistém prostředí bez nábytku, žádný kontakt se zvířaty a čističku vzduchu zapnutou nonstop.
Všechno je ale jinak: mám koně, mazlím se s kočkami, chovám myši a jezdím v rozkvetlých loukách. Sebevražda? Nikoliv. Tajemství úspěchu jsem vložila do osmi bodů níže:o)

1. NEIZOLOVAT se od „nejedovatých“ alergenů !

Teď se asi většina maminek chytne za hlavu, protože lékaři nařizují pravý opak. Realita je bohužel jiná: jak jinak si tělo vytvoří protilátky, než kontaktem s negativní složkou? Pakliže si dítě se zvýšenou citlivostí (alergií) na kočičí srst pohladí kočku, kterou potká jednou ročně, organismus zareaguje abnormálně nepřiměřeně, protože „kočku“ vůbec nezná. Naproti tomu alergické dítě, které je s kočkou v kontaktu pravidelně, trpí podstatně mírnějšími projevy alergie než dítě předchozí, protože organismus se přímým kontaktem tzv. „otrkal“, tudíž není vůči alergenu tolik agresivní.

Rada: Klidně alergickému dítěti kočku kupte. Pokud s ní nebude spát v posteli (viz bod 6 – řádný odpočinek), alergické projevy budete mít pod kontrolou.

2. IZOLOVAT se od „jedovatých“ alergenů a spouštěčů !

Vysvětlím termín „jedovatý“ a „nejedovatý“ alergen: účelně jsem si je takto rozdělila já. Nejedovaté alergeny jsou myslím jasné: zvířata, pyly, roztoči… Vše „přirozeného přírodního rázu“. Jedovaté alergeny už jsou umělého původu: výpary barev, laků a jiných syntetických hmot, voňavky (umělé vůně všeobecně) a především cigarety. Jakožto nekuřákovi mi okamžitý astmatický záchvat spustí dvě složky: nepřiměřená fyzická námaha v silném mrazu a kouř z cigaret. Jít si v létě sednout do hospody, kde se hulí, znamená očekávat noc beze spánku a s foukačkou v hubě.

Rada: látkám s negativním dopadem i na organismus nealergický se opravdu vyhýbejte, protože pokud drancují zdravého člověka, s vámi zamávají ještě víc.

3. kortikoidy? ano, ale přiměřeně a pravidelně

Kortikoidy jsou léčiva hojně používaná ke zmírnění projevů alergií. Jejich záludnost spočívá v tom, že alergickou reakcí zmírní anebo zcela utlumí, ale NEVYLÉČÍ ji. Přijímáním kortikoidů lze potíže "usměrnit" a napomáhat tím rekonvalescenci alergiemi zmítaných míst, ale pouze v případech, kdy jsou užívány v lékařem předepsaných dávkách a pravidelně. Krátkodové a nárazové aplikace kortikoidů jsou bohužel bez efektu.

Rada: kortikoidy neodstraňují příčiny, tudíž de facto neléčí: používat pouze v časových intervalech, kdy je jejich aplikace akutní (např. pylová sezóna). Nepožívejte je v nadměrných dávkách ani jako prevenci v době, kdy nejsou třeba. Celoročně vhodnější je investovat do tělesné imunity (viz bod 5).

4. pečovat o sebe

Jednoduché jako facka: alergik trpící vyrážkami by měl věnovat zvýšenou pozornost své pokožce, vyzkoušet přírodní preparáty, dbát o svou kůži, aby byla zdravá a silná, nevystavovat ji „umělým“ škodlivým vlivům, tj. „chemická“ mýdla, aviváže, prací prostředky plné fosfátů. Alergici se zažívacími problémy by měli jíst zdravě, protože právě potravinová „éčka“ patří k nejhorším zhoršovačům a spouštěčům alergických reakcí (tento fakt platí v případech VŠECH druhů alergiků).

Naše skupina (chcípáci skrz dýchací ústrojí) nechť vzorně opečovává své průdušky. Každé přechozené nachlazení se později projeví, neléčený kašel a rýma enormně oslabuje už tak alergiemi zatěžovaný dýchací aparát, oslabený organismus se s případnými nežádoucími vjemy hůře vypořádává. Funkci svého dýchání trénujte !!, pravidelně jej posilujte, ať už domácími dechovými cvičeními anebo chozením do kopečků. U kopečků se pozastavím: jeden denní výšlap do prudkého kopce vás naučí pravidelně dýchat a využívat kapacitu plic naplno. Takto posílený dechový aparát se efektivněji vypořádává s projevy dušnosti, jen je během nácviku třeba dbát na podmínky, ve kterých trénujete (dupat kopec v oblacích pylu asi fakt ne:o). Ideální je deštivé počasí anebo brzy ráno, kdy je vzduch pročištěný rosou.

Rada: opečováváním a posilováním choulostivých částí organismu minimalizujete negativní dopady alergických reakcí.
Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

správne, už boli spravené seriózne štúdi...

správne, už boli spravené seriózne štúdie (v Bavorsku), kde jednoznačne zistili, že detičky z vidieka, ktoré sa stretajú so zvermi, hovienkami, bylinami a bežnou špinou denne majú oveľa menšie zdravotné problémy. Ibaže reklama "len dezinfikované je čisté" a jej podobné (grrrr!) tvrdí opak a tak potom detičky chrchli - chrchli. Mimochodom v práškoch to fosfáty nie sú, tam ide o onakvejšie prídavky a rovnako aj niektoré "éčka" sú v tom nevinne (E-kód má napríklad aj ocot, kyselina citrónová, vitamín C, želatina...), ale väčšina je skutočne neprirodzeným prídavkom. Tak úspešný boj! ;o)
Gravatar

Studie v Bavorsku? K čemu? Jistá česká s...

Studie v Bavorsku? K čemu? Jistá česká studie praví, že nejideálnější imunita se vytváří dle vzoru "přijít domů a nechat mimino olízat všechny drobné"... Reklamy na Domestos apod. jsou směšně. Co klíče? Mobily? Co všechno vyleze z mé klávesnice, když ji otevřu? raději nepojmenovávat...:o)
Gravatar

Mimochodom, jsem alergická na fosfáty v ...

Mimochodom, jsem alergická na fosfáty v pracích prášcích i na fosfáty v aviváži, i na fosfáty v zubních pastách i na fluoridy... Teď by mě voňavé a svěží povlečení kapku přidusilo, hahaha....
Gravatar

tak to chce voňavý levanduľový vankúšik ...

tak to chce voňavý levanduľový vankúšik (polštářek), hundretprocent naturalmaterial ako vravel jeden marokánec, keď predával dželáb z ktorého trčal šicí silonový vlasec :o)))
Gravatar

Obávám se, že voňavý levandulový polštář...

Obávám se, že voňavý levandulový polštářek asi taky ne, hahaha. Mám problémy s používáním deodorantu, bo pak v práci vypadám, jako bych celou noc pařila, natož mít voňavé polštářky... hujahááá