Informace o článku
část druhá:o neplánovaných nočních můrách Začnu školáckou otázkou: co je to vlastně noční můra? Pro každého jistě něco jiného, počínaje hrůzami z reál...
draacedraace
...denní cint...denní cint
08.01.2007 5:12:0008.01.2007 5:12:00

Když se řekne Netradiční Silvestr...

část druhá:

o neplánovaných nočních můrách

Začnu školáckou otázkou: co je to vlastně noční můra? Pro každého jistě něco jiného, počínaje hrůzami z reálného života, a konče zlými, někdy i opakujícími se sny. Obojí je fuj.

Mně se při výrazu „noční můra“ vybaví děti, a to prosím moje děti, které naštěstí nemám. Představa role matky se sice báječným, milujícím a snažícím se partnerem, ale bez té pravé skutečné lásky: to je moje noční můra. Nechci tady vykydávat útlocitné a sentimentální myšlenky, ale když pohlédnu zpět do své minulosti, milostné románky se mi vesměs ubíraly tímto směrem. Počáteční okouzlení pominulo, láska spadla do stereotypu, stal se z ní prostě jen vztah, bez nutkání zakládat rodinku a žít tzv. ve dvou. Nabízí se dvojí vysvětlení: buď to nebylo „ono“ anebo nejsem způsobilá opětovat city, které jsou mi z druhé strany nabízeny. Takže mé minulé svazky v drtivé většině končily stavem, kdy jsem musela opustit člověka, který mne skutečně miloval, a už jenom ten pocit, že takhle ubližuji, mne více ubíjel, než vnášel do mého vědomí pravdu – tedy že jsem učinila dobře. Že jsem nedokázala tahat partnera za nos. Copak lze předstírat city, které nejsou? Copak lze pěstovat vztah na základě faktu „s ním se budu mít v životě dobře?“ Copak lze v takovém svazku přistoupit k založení rodiny, s argumentem „až budeš mít děti, nebudeš mít čas řešit takové kokotiny, protože každá si zvykne a každá si zvykla“...?
Tohle byla a je moje noční můra. Že spadnu přesně do téhle situace a pak se, jako na vztek, objeví ideální muž, k němuž vzplanu mnohem silnějšími city. A co potom? Lze vůbec takovou situaci kloudně řešit, aniž bych nikomu neublížila?
Tady se jistě nabízí rejpanec ohledně Anety a Daniela: ale ano, proč ne? Vždyť je to tak, dokonalá ukázková situace. Souboj srdce a zdravého rozumu.

Loňský rádoby bizarní rok mi nadělil nezvyklé množství facek, včetně situací, kdy jsem dostala ledovou sprchu při zjištění, jak banální jsou moje problémy. Klárčino nešťastně zkončivší těhotenství, přesně dle zákona „čím více člověk po dítěti touží, tím dříve o něho přijde“, a v neposlední řadě předsilvestrovská historka, která je bohužel ideálním modelem mé noční můry. Ano, „fungující rodina“: tatínek, maminka a jejich pět dětí. Napohled klapající smysl života, ale já bych se nestyděla použít termín zlatá klec. Svatba bez emocí, protože nevěsta se vdávat musela, nadto za člověka, ke kterému de facto nic necítila, a aby byl osud ještě krutější, neplánovaně přišly na svět i děti další a ve dvojnásobném počtu. Věřím tomu, že role matky je sama o sobě naplňující, tudíž že se dají veškeré náležitosti související s existencí v „manželství“ tohoto typu překousnout, ale... a to prosím mé osobní výrazné ale... Co když se v životě vyloupne někdo, s kým se komunikace přehoupne do zcela jiné dimenze, kdy bytí dostane jiný nádech, kdy začne fungovat výraz symbióza a harmonie, a dostaví se i city plus touha s tím druhým sdílet čas, ne-li život?
A je zaděláno na průser. Dilema zdali trhat početnou rodinu na úkor svého vlastního štěstí anebo to risknout a na úkor otce svých dětí (a samozřejmě i dětí samotných) si podržet svou vlastní vidinu života plného touhy a lásky, a bojovat za ni i s vědomím, že cesta bude klikatá a kdo ví, jestli vůbec správná...

Dva rozumní lidé by danou situaci řešili. Vysvětlili by si priority a především by byli schopni kloudně a soudně odhadnout, jak po takovém antimanželském karambolu bude soužití v následujících letech vypadat. Rozumně uvažující lidé by si jistě dokázali říct „promiň, nemiluji tě, nikdy jsem tě vlastně nemilovala a nechci již s tebou žít“, eventuelně „kvůli dětem můžeme fungovat v jedné domácnosti dál, ale já mám někoho jiného a s ním budu trávit čas, než se ukáže, co dál“. I rozvod a následný život odděleně by byl jednou z variant, proč vůbec nuceně udržovat nehodou a paragrafem vytvořenou rodinu, když to doma nefunguje?

Bohužel ne každý disponuje takovou soudností, tolerancí a inteligencí, aby se takhle zachoval. Pokud jste se nešťastně vdali za někoho, pro koho je manželka stroj na děti, na domácnost a na jeho obskakování, tak se rozumného řešení problému nikdy nedočkáte. Váš zákonitý manžel vám zakáže vycházky, sebere vám telefon a odstřihne net, protože zjistí, že se s někým scházíte. Člověk, na kterého nejste a nikdy jste nebyli výrazně citově vázaní, vám nadává do kurev, předhazuje, jak kašlete na děti a likvidujete rodinu, a neopomene dodat, že to je on, kdo tu rodinu živí a všemi silami udržuje šťastnou. Připravte se i na to, že si dá tu práci a poštve proti vám vaše vlastní rodiče a sourozence, aby všem dokázal, že on není ten hajzl a děvka, který rozbíjí rodinu, takže vám pak vynadá i vaše matka...
Pokud náhodou telefon mít budete a vzdálíte se z domu, každou půlhodinu vám bude volat a zjišťovat kde jste, s kým jste, co děláte a kdy se vrátíte domů. Pokud se mu vaše odpověď nebude zamlouvat, tak se dozvíte, že se děti dusí a že chtějí maminku...
A především počítejte i s tím, že se vrátíte ze schůzky domů a vlastní capart vám oznámí, že jste špatná maminka, protože tatínek to říkal. A za tohle, a to zdůrazňuji, bych já nechávala lidi zavřít.
Jak si sakra někdo může dovolit naočkovat malé děti proti vlastní matce, chápete to?
Dítě je stvořeníčko, které není s to pochopit vážnost situace a udělat si zdravý úsudek, a které je na vypjaté situace abnormálně citlivé. Nechápe, proč si tatínek a maminka, tedy dvě zásadní osoby v jeho kraťoučkém životě, nemohou přijít na jméno a jeho jediným přáním je, aby se všichni měli rádi.
Aby byla iluze stupidního přístupu pana manžela dokonalá, počítejte i s psychickým vydíráním „já si něco udělám (později já se zabiju, jestli nebude po mém)“.

Vážně existuje někdo, kdo by pochyboval, že manželství v tomto stádiu bude fungovat?

Je mi z toho na blití. Pro podobné jedince by bylo na místě vymyslet vlastní kategorii, něco, co zahrne výrazy „sobec, despota, zabedněnec, ignorant, vyděrač, psychomaiak, magor“..... apod.: nemůžu pokračovat, protože bych nevystačila se slovníkem a že umím být i zatraceně sprostá.

Nechci být prorokem, ale žádný kompromis tuhle konkrétní situaci nevyřeší. Nevěřím tomu, že by takový patvor, jako je zmíněný pan manžel, přistoupil na rozumné podmínky, a pokud v záchvatu příčetnosti ano, stejně je nedodrží a časem bude vyžadovat (spíše požadovat, s ohledem na jeho styl jednání s manželkou) formu soužití tak, jak vyhovuje pouze jemu, nikoliv oběma.

Podotýkám, že osoby a děj nejsou smyšlené, a osobně doufám, že vnesu do tohoto textu nejen kapku poučení, ale i případné pochopení ze strany osoby, kterou jsem si dovolila tady nazvat vulgarismem. Jako sorry, pane XY, ale opravdu se prezentujete jako ultraprimitiv. Jestli jste to nepostřehnul, tak tady nejsme ani na Divokém západě, ale ani Dálném Východě, a pokud styl svého chování alespoň trošku nezkorigujete, tak si nedělejte sebemenší naději, že s Vámi kdy jakákoliv žena bude sdílet život. Anebo si pro takovou dojeďte do Emirátů, tam už jsou chuděrky předem vycepované.

Daja Swito
a nezvykle hořká příchuť SH, kterou dnes hrají už podruhé.

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Děti jsou a bohužel vždycky i budou tou ...

Děti jsou a bohužel vždycky i budou tou nejsilnější zbraní...
Gravatar

Draacátko, děkuju Ti za tenhle článek......

Draacátko, děkuju Ti za tenhle článek... U nás se to točí kolem toho, že to všechno fungovalo, že beru dětem tátu a hlavně kolem zjišťování, jestli jsem to celou dobu jen hrála a nebo to myslela vážně a tak rychle mě to přešlo. Bohužel mám kolem sebe pouze jedince disponující pouze tím "zdravým rozumem" bez kouska srdce a navíc mají potřebu mi neustále dokazovat, že každej z nich je morálně výš než já, tohle je soutěž "Kdo je dokonalejší rodič" a ne vztah... Jasně, mohla jsem mít všechno, co jsem chtěla, dokonce jsem se snažila, aby to fungovalo, ale... prostě to po průserech z minulosti nenaskočilo tak jak by bylo třeba... Možná jsem špatná máma a možná ne, možná jsem i manželka na houby, ale... Však víš... Ještě jednou díky a snad se někdy potkáme osobně na delší dobu a splknem víc, moc ráda Tě poznám...;o) Paaa Pilotka
Gravatar

Jo a dvojnásob dík za názor, kterej sdíl...

Jo a dvojnásob dík za názor, kterej sdílíme. Tímto jsme zastánci tohoto názoru přesně 3, jinak široko daleko samej zdravě a racionálně uvažující a jednající jedinec...:-))
Gravatar

Věř mi, že zastánců tohoto názoru, je ví...

Věř mi, že zastánců tohoto názoru, je víc:o) Bohužel socialistické návyky doposud v naší společnosti přetrvávají, takže "rodina základ státu, ať to stojí, co to stojí" hned tak do ztracena nevyšumí, u starších generací. "Morálka" je sáhodlouhé téma, které má nespočet podob, ale bombardovat tě poučkami ohledně blaha tvých dětí je sviňárna. Dítě bohužel vnímá víc a citlivěji, a ještě hůře se mu vysvětluje realita:o( Navíc pokud tě lynčují teď, budou tě lynčovat dál, i kdyby se z tebe stala nejdokonalejší manželka ve vesmíru: budeš mít svou morálku na talíři pokaždé, kdy se jim to bude hodit. Ráda bych ti helpla, ale není to bohužel v mých silách...
Gravatar

A ještě jedna věc: nejsi špatná matka. Z...

A ještě jedna věc: nejsi špatná matka. Zeptej se Kay.Tee, co to je "špatná matka", ona by mohla hodiny a hodiny vyprávět. Jsem toho názoru, že skutečná "funkce" rodiny se skutečně ukáže v případě krize, která buď vztah slepí anebo rozdělí. A myslím, že ve vašem případě je výsledek víc než zřetelný.