Informace o článku
O co jde? Sociální fobie často souvisí s nepřiměřenou cudností, studem a sebekontrolou, také se jí říkalo chorobná stydlivost. Snadno se pojí s úzkost...
draacedraace
...denní cint...denní cint
22.08.2006 5:38:0022.08.2006 5:38:00

poučně o sociální fobii:o)))

O co jde? Sociální fobie často souvisí s nepřiměřenou cudností, studem a sebekontrolou, také se jí říkalo chorobná stydlivost. Snadno se pojí s úzkostí, vyhýbáním se, depresí, schizofrenií, poruchami nálady, strachem z nápadnosti, plachostí a trémou. Co tedy je sociální fobie a co způsobuje?

Sociální fobie je nemoc, která způsobuje výrazné obtíže ve společenských sférách. Člověk trpící touto chorobou se ve společnosti, natož v jejím středu, necítí zrovna nejlépe.

Zpočátku se může sociální fobie projevovat spíš jako sociální strach. Takový člověk působí nesměle, bývá někdy ve své nesmělosti roztomilý, příjemný, všem sympatický. Ale pozor! Není-li tento moment včas a správně diagnostikován, začne přerůstat ve fobii (intenzívní rudnutí, třes, pocení, pociťování žaludeční neurózy...). Samozřejmě u každého jedince má tato nemoc jinou hloubku, jinou intenzitu. Málo se mluví o této zákeřné chorobě, která může v důsledku člověku i rozvrátit vztah, zničit kariéru nebo prý dokonce i zkrátit život. A logicky se tak k fobii přidávají další deprese, panické a psychotické stavy, neurózy, tiky, nutkavé opakované pohyby. Oproti ostatním lidem se u těchto jedinců projevuje velké riziko sebepoškozování až sebevražd.

JAKÉ JSOU TYPICKÉ SITUACE, V NICHŽ SE PROJEVÍ SOCIÁLNÍ FOBIE?

- být představen jiné osobě či osobám
- mluvit v přítomnosti jiných osob
- mluvit před více lidmi
- psát, číst, počítat a přemýšlet v přítomnosti jiných osob
- jíst či pít v přítomnosti jiných osob
- být jakkoli pozorován
- být kritizován
- být terčem žertů
- přijímat návštěvy
- zapříst rozhovor, a to i třeba telefonický
- nakoupit, požádat o zboží
- stát ve frontě
- být zkoušen, absolvovat vstupní pohovor, test

Děkuji tímto paní J.Wimmerové za obsáhlý výklad, ač jsem jí ho kapku prostříhala. Pravdu má, ale stejně bych tohle téma shrnula do jednoho výrazu: prostě a jednoduše nemáme rádi cizí lidi.

Článek jest věnován jistému nevěřícímu Tomášovi, který si pořád ještě myslí, že si z něho dělám legraci... Čestný pionýrský, že fakt nedělám! Víme?:o)

Daja Swito
zas tak špatně na tom nejsem, naštěstí:o)))

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: